Снимка: БГНЕС

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) разглежда допустимостта на предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, предаде БГНЕС.

В мотивите си Йорданова е посочила 9 точки - основания за отстраняването на Гешев, като Пленумът на ВСС разглежда всяка една поотделно.

ВСС реши, че са частично недопустими три от основанията. Става въпрос за частта им, касаеща действия и бездействия на Иван Гешев преди встъпването му в длъжност като главен прокурор. Останалите бяха определени за допустими и редовни. Частично недопустимите основания подлежат на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

По време на дебата главният прокурор Иван Гешев каза, че с искането се разкрива личното мнение на министъра на правосъдието към главния прокурор. Той заговори за разделението на властите и заяви, че не би си позволил да дава препоръки на някой от изпълнителната власт, за да не нарушава разделението.

"В предложението почти няма описание на действия и бездействия, извършени от моя страна лично", каза още Гешев. Главният прокурор заяви, че няма никакви притеснения и не вижда юридически аргументи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase