Снимка: БГНЕС, архив

Туристическият бранш влиза в нова криза след тази с пандемията - записванията за летните почивки у нас на практика са спрели.

Страната ни не бива да спира рекламните си послания към пазарите на нашия туристически продукт, изтъква Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация.

В момента резервациите са спрени. Всичко е на on hold, както се казва. Ние сме на 200 километра директно срещу Одеса. За България нищо не се чува. По-добре е в момента да подаваме позитивни новини към пазара в Германия, свързани с това, че Covid е отминал, че в България е свободно, нямаме изисквания за сертификат. Че българските курорти са готови за предстоящия сезон, че полетите от Германия са на цена от 50 евро. Но информация липсва, коментира тя пред БНР.

По думите й както винаги, "гърците са два сезона напред, имат конкретен план, имат конкретен бюджет“.

В момента германски авиокомпании увеличават полетите си за Източна Европа, като такъв пример е Унгария, казва тя. Според Сийка Кацарова покрай пандемията хората предпочитат да са по-близо до собствените си страни и да летят на по-близки разстояния. Презокеанските дестинации остават атрактивни в зимните месеци, но се засилва интересът към Източна Европа, която е по-непозната като културен, здравен и бизнес туризъм.  
Балнеологията и СПА туризмът са особено актуални след пандемията.

Хората имат все по-голяма нужда от рехабилитация, свързана със стреса от Covid пандемията. Постковид рехабилитацията в България в момента е на кота нула, коментира Кацарова.

Ние имаме в България прекрасни балнеокурорти, имаме сертифицирани клиники по рехабилитация, както и медикал СПА центрове, в които и в момента са предложени програми за постковид рехабилитация, но само срещу частно заплащане. Здравната каса или друга програма на НОИ не покриват тази програма, обяснява тя.

Здравният туризъм се развива и в по-малки населени места, в селски региони, за които единствената възможност е да бъдат подпомагани през целеви програми, отбелязва Кацарова. Според нея сме единствената държава в Европа без здравни ваучери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase