fallback

"В последните години алармираме, че клиничните пътеки в България са недофинансирани и те не са достатъчни. Тези плащания, които Националната здравна каса извършваше към изпълнителите на болничната помощ, са недофинансирани. Нашите изчисления показват, че около 35-40% трябва да е увеличението на клиничните пътеки", заяви зам.-председателят на Българската болнична асоциация Иван Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Болничните сдружения подкрепят предложението на Българския лекарски съюз за увеличение на цените на клиничните пътеки средно с минимум 25%.

"Ако това не се случи, изтощените лечебни заведения ще бъдат изправени пред един колапс в една много опасна ситуация, когато очакваме част от пациентите, които са отложили своето лечение, да се завърнат в болниците и затова, че са отлагали лечението си да са нужни повече средства", допълни зам.-председателят на ББА.

Според него клиничните пътеки не са най-съвършеният метод за финансиране на болниците, но "в момента едва ли можем да се насочим към нещо по-мащабно".

"Най-тежкият ефект от това, че са недофинасирани клиничните пътеки е, че ние губим специалистите, които работят в България", посочи Иван Тодоров.

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Д-р Хаус

преди 2 години

ДАНЪЧНО осигурителния модел на здравеопазването предполага: Ликвидиране на НЗОК, премахване на понятията джи-пи, " клинични пътеки,направления,доплащане,търговски дружества!! ЧАСТНИТЕ болници - на ПЪЛНА САМОИЗДРЪЖКА!! Милиардите изсипвани в здравеопазването ще осигурят капиталовите разходи на болниците,съвременна апаратура,своевременност,достъпност и качество на медицинската помощ,достойни заплати на лекари, сестри и санитари,съизмерими с тези в Западна Европа!!

31

Анонимен

преди 2 години

Я па теа. За кафе нали имат.

30

Анонимен

преди 2 години

Ами повечето частни дават по-добри заплати и се занимават с "козметини" лечения или/и скубят и пациентите. Изписват всякакви екстри от здравната каса, а трудните случаи прехвърлят на държавните болници. Докато не се подобри заплащането в в държавните и въведат строги правила няма да се оправи нищо.

fallback