Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Презапасяването с йодни таблетки е безсмислено, защото те се приемат около пет-шест часа преди евентуалното инхалиране на радиоактивен йод. Пиенето им месеци и дори седмици преди това е вредно. Йодните таблетки се пият максимум 10 дни. Това обясни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, в предаването „Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Хората могат да си закупят йодни таблетки от аптеките, освен това държавата също раздава при извънредна ситуация. Таблетките в Държавния резерв се раздават в случай на нужда, дозировката е същата, целта е същата. Не е необходима профилактика, подчерта Костов и допълни, че са налице странични ефекти от приема на йод като обриви, диария, тахикардия.

"Надявам се тези количества, които се купуват в момента, да не се пият в момента, а да са само в случай на необходимост. Това има някакво основание, защото наистина трябва да се реагира бързо, когато има такава нужда и може държавата да не успее да раздаде таблетките, които има в Държавния резерв”, каза събеседникът.

Производители много бързо реагираха, вече има няколко доставчици и цените са много по-ниски.

Когато доставчикът на таблетките калиев йодит беше само един, цената стигна до 27 лева, а сега може да се купи за около 4 лева.

По отношение на купуването на лекарства онлайн гостът посочи, че те трябва да се поръчват от аптека и това дава сигурност на потребителите.

"Ударът от високите цени на тока е огромен. Заради увеличените разходи производителите увеличават цените, като в последните месеци вдигат цените за втори и дори за трети път. Увеличението на масовите лекарства стига до 15%”.

Още за високите цени на тока, последиците за аптеките и очакват ли се фалити на аптеки заради цените на енергоносителите може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase