fallback

"НАТО е застраховката на България, че няма да сме в ролята на плячка като Украйна, а от едната страна на силните. НАТО е като лепенките навремето на СИК и ВИС, които ни пазеха. Нали не си въобразявате, че нашата армия може да ни пази, не казвам, че е лоша, но ресурсът ни е невъзможен", коментира международният анализатор Илия Лазаров в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че реалната цел на шефа на Пентагона е била да инспектира Източния фланг на НАТО.

"Не ми стана ясно дали американската страна не е поискала среща с Радев или е било отказано от страна на българския президент. И в двата случая това е вид символика. Ако приемем думите на Радев, че не е имало необходимост да се срещне с него, това е поведение на политическата класа в България против НАТО", заяви Лазаров пред Bulgaria ON AIR.

Международният анализатор не очаква страната ни да предостави директна военна помощ на Украйна.

"Сами ние не би трябвало да действаме. Ние трябва да подкрепим Украйна, включително и с въоръжение, което произвеждаме. Ние С-300 не произвеждаме. Правим патрони, пушки. Не трябва да изпитваме страх от нашите действия, НАТО ни пази. Но не трябва да правим солови действия", подчерта събеседникът.

И уточни, че С-300  е остаряла система. А докато ги подготвим за даване, докато ги пренесем и войната ще свърши. Този процес би ни отнел 3-4 месеца.

"Ние сме член на НАТО, трябва да участваме във взимането на решения. Партньорите ни гледат странно, защото през последните години се държим неестествено. Решенията трябва да се взимат информирано и с акъл, а не емоционално", посъветва международният анализатор.

Вижте повече във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

баба мара

преди 2 години

заминаваите да се биете в украина и не говорете прос-то-тии по медиите никои не вивярва българия е в нато и ес без референдум което е фатална грешка пъленнеутралитет 25 дни зеленски събира оръжие вместо да седне на масата за преговоритои съсипа държавата и народа си които се води по ам акъл това постига

59

анонимен

преди 2 години

и ние ще бъдем първата и последната държава подкрепила Украйна - отново ще станем за смях и ще покажем неграмотност

58

Darth shadow

преди 2 години

евросъюза е отдавна е хвърлил Украйна на вълците и няма да помогне, защото това струва пари, каквито в ес няма също така нито ес, нито нато ще влезне Украйна дъртата урсула само лъже, войските на нато в Украйна е блян и мираж в пустинята.. Европа не е заинтересована в кофликт с Русия, защо ли сете се сами. И още нещо да сте видели някой политик да завърта кранчето на газопровода, няма и да видите защото само лъжат..

fallback