Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемите в хазартния бизнес и облагането в сектора са се задълбочили след последните големи промени в закона през 2020 г., като НАП постоянно трябва да връща неправилно събрани такси от организаторите след съдебни дела. Има нужда от отделна агенция, която да упражнява контрол в сектора, тъй като НАП няма нужната експертиза за цялостен надзор. Това коментира Димитър Терзиев, бивш председател на Държавната комисия по хазарта, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

В момента НАП няма експертизата и ресурсите да осъществява добър контрол над хазартните дейности в страната, смята Терзиев. "В една дирекция е ситуирано разглеждането на подадените искания за нови и промени в лицензи, но контролът върху хазарта е оставен по места."

НАП може да контролира финансовата страна на въпроса, но не и например да проверява дали автоматите отговарят на изискванията или да проверява всички сигнали на участници в хазартни игри, като например за неправилно изплащане на печалби. НАП не се справя и с борбата с нелегалния хазарт, особено онлайн хазарта, каза Терзиев, посочвайки ниския брой затворени онлайн игри.

"От анализ на дейността на НАП за тази година и половина, в която администрират хазарта, е видно, че са затворили само 45 сайта, което е пренебрежимо малко. На всяко заседание на Държавната комисия по хазарта имаше затворени по няколко десетки сайтове. Борбата с нелегалния хазарт не е на първо място от страна на НАП при надзора."

Делът на нелегалния онлайн хазарт вероятно се увеличава с оглед на ръста на раздадени лицензи (12 оператора с 33 лиценза за онлайн залагания) и пандемията, която е ограничила достъпа до физически казина. Няма годишен доклад на НАП за дейността ѝ по Закона за хазарта за 2021 г., добави Терзиев, като каза, че в момента има и бум на нелегални физически казина и хазартни игри.

Сумите за над 550 млн. лв, за които говори финансовият министър Асен Василев в контекста на ареста на бившия премиер Бойко Борисов миналата седмица, са от 250 млн. лв несъбрани държавни такси от хазарт и лихви по тези такси.

"За тези несъбрани такси всичко тръгва от 2013 г., когато се приема член 30 в Закона за хазарта, който въвежда събиране на два вида такси - еднократна при получаването на лиценз и променлива, която се събира всеки месец, в размер на 20% върху всички направени залози, като е предвидена и допълнителна ставка от 15% за игри, за които се събират такси и комисионни. Както се вижда от доклада на Държавна финансова инспекция, една част от тогава действащите оператори са декларирали 15%, другите - 20% върху постъпленията. Оттам идва разминаването."

Според Терзиев събирането на подобни такси трябва да отпадне от ЗХ и да намери място в Закона за корпоративното подоходно облагане, но за момента няма политическа воля за промени в закона. Трябва и обособен орган, по подобие на закритата Държавна агенция по хазарта, която да упражнява контрол в сектора.

След промените в Закона за хазарта през 2020 г. се задълбочиха проблемите в хазарта и в облагането.

"В член 30 бяха въведени допълнителни такси за игралните зали и казина, който текст от закона е в противоречие на алинея първа на същия член - тези такси са предвидени в алинея шест. Очевидно този текст е добавен между двете четения на закона и не е съобразен с две алинеи на чл. 30.  - ал. 1 и 7, според която организаторите, които плащат допълнително по ЗКПО, плащат само таксите по ал. 1. Това в момента води до безконечен брой дела срещу НАП да възстанови суми, които са събирани от организаторите."

Има не по-малко от двадесет дела в Административен съд София и НАП е изгубило повечето от тях, каза Трифонов.

Целия коментар може да гледате във видеото на  Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase