Снимка: БГНЕС

Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж от Прокуратурата под ръководството на г-н Гешев. Укриват се документи за искане за повдигане на обвинения, с които лесно можем да се сдобием.

Това заяви премиерът Кирил Петков по време на извънреден брифинг с вътрешния министър Бойко Рашков в Министерския съвет.

Още по темата
По-рано тази вечер Прокуратурата не повдигна обвинения на задържаните късно снощи Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, които бяха освободени от ареста. От там заявиха, че няма достатъчно доказателства за това.

Според премиера се спъва дейността на всеки, който се опитва да работи срещу корупцията.

"В България независима прокуратура няма, за пореден път се държи като адвокат", посочи Петков.

"Прокуратурата има още един сериозен проблем, че по този казус работи и Европейската прокуратура. Докато обикновено се скриват факти и българската общественост не може да определи дали и как те действат, сега има паралелна европейска структура, на която вярваме повече. Ще има много ясна информация на ниво ЕС как реално действат и какво са направили. Факт е, че много хора казват, че България е превзета държава. Ние вярваме, че това няма да е така и в бъдеще. Ще се борим и ще направим всичко възможно България да е нормална европейска държава. Битката е започнала. Ще работим с всички инструменти", заяви министър-председателят.

Вътрешият министър Бойко Рашков каза, че прокуратурата прави изводи за изхода от производство, на което току-що е поставено началото. Производство, по което не е имало време да се съберат доказателства, защото е провеждана проверка - т.е. проверка, която е имала за цел евентуално да се съберат достатъчно данни, за да може да се реши да се образува или не досъдебно производство.

По тази проверка са събрани сведения, включително и от намиращия се в Дубай Васил Божков. Никой не твърди, че тези сведения имат процесуалното качество на показания на свидетел, защото действието не е извършено по реда в НПК. Това може да стане само след образуването на досъдебното производство. На практика вчера е стартирало такова, каза министърът.

По думите му вместо прокуратурата да заяви пред всички, че тя ще предприеме това действие, тя се постарала да обяви на всички, че МВР не е направило нищо, включително не е било компетентно едва ли не да предприеме елементарни проверовъчни действия.

Нека припомня, че Божков беше публикувал в медиите факти, които сега бяха предмет на тази проверка от няколко месеца. Прокуратурата не се е самосезирала по тези факти и да започне поне проверка, ако не да образува досъдебно производство. Полицейските органи имат правото само да образуват хипотеза на неотложност. Тъй като МВР вече дълго време няма доверие на българската прокуратура, обичайно търси възможности за поставяне на начало на наказателния процес в хипотеза на неотложност, добави Рашков. Изпратени са стотици материали от полицията към прокуратурата, но те "потъват" в нея, без да е известно каква е тяхната съдба, заяви Рашков.

Според него на пресконференцията е имало "откровени лъжи": нямало проект на искане за повдигане на обвинение срещу тримата задържани вчера. Ето ги проектите, и за тримата, каза Рашков и ги показа на брифинга.

Нека да ги отговорим всички ние като общество: дали прокуратурата иска да се разкрият престъпленията в нашата страна, включително и тези, които са извършени от високопоставени в близкото минало длъжностни лица или не, или ги пази вече, откакто е назначен и Иван Гешев за главен прокурор, заяви той.

Разследването би трябвало от днес нататък да върви с ускорени темпове, за да се съберат доказателства, включително и да бъде разпитан Васил Божков в Дубай - дали върху него наистина е оказван натиск от Горанов, Борисов и Анраудова, и дали е бил изнудван със заплахата, че ще му се вземе част от бизнеса - практика, на която в последните години се нагледахме в нашата страна.

Прокуратурата за пореден път направи всичко необходимо, за да смачка труда на една служба - на МВР, и може би никога няма да можем да изясним оттук нататък дали някое от тези лица е извършило престъпление или не, каза още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase