Снимка: БГНЕС
fallback

Войната в Украйна дава възможност за България да направи структура, свързана с бежанците и нов преглед върху инвестициите за отбрана, според премиера Кирил Петков.

Oще по темата
"Досега са се купували едни техники, колкото една корупционна сделка да мине някъде и ако погледнете нашата система на отбрана, тя е като точки на един лист, които не са свързани и те стават единствено за мишена. Сега тази война ни даде възможност да направим тоя преглед, даде ни възможност да погледнем бързо и критично към нашата зависимост от енергийни източници", каза Петков на Годишната среща на бизнеса с правителството.

По думите му не е добре да си зависим от един източник, независимо кой е той. В петък премиерът ще провери лично строителството на газовата връзка с Гърция и каза, че ежеседмично си пише с гръцкия си колега Мицотакис за прогреса му. Според него връзката, която не била готова за 11 години, ще стане за 6 месеца.

За системата за закрила на бежанците той обясни какво прави правителството: "Тази система никога не е приемала по 2000-3000 човека на ден и предишният модел беше – дайте да ги вкараме в едни лагери, да ги заключим и ще го мислим във времето и ще ги обработваме по 30 човека на ден. А тук имаме майки с деца, бягащи от война". Петков смята да посети гранични пунктове, на които се приемат бежанци.

Премиерът каза, че хибридните атаки не са мираж и се опитват да разклатят целия Източен фланг, като са особено фокусирани върху нас.

По думите му трябва да разграничим приятелството с Русия, основано на исторически, приятелски връзки и култура от режима на Путин. Затова исках да коленича на Шипка, защото там руски воини са си дали живота за България, посочи той.

Труден момент е за България, труден момент е за Европа. Европа е във война. Това, което до момента се говори – енергийна криза, газова криза, това всъщност са измерения на войната, заяви Петков.

Правилното решение беше да вдигнем високо ръка и да кажем "Ние сме за санкциите, няма да мълчим, ние сме НАТО и ЕС", каза премиерът.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

109

МАНИПУЛАЦИЯ!

преди 2 години

Спри с манипулациите, Киро! Ако има война, нама да се бием с Путин - ще се бием с руските си православни братя. Ти си безродник, това е трудно да го проумееш.

108

user

преди 2 години

Този с какво се друса, защото постоянно е неадекватен?!

107

Анонимен

преди 2 години

Срамота е да сме лакеи на Русия, при положение, че хората от Европа ни правят подаръци за националния празник и ни уважават като член на ЕС:https://youtube/watch?v=eAy2eVlvaZQ

fallback