Общ преглед
Премиерът Кирил Петков заяви, че срещата му с бизнеса е преминала в много добър и конструктивен диалог и обеща на работодателите помощ от държавата и през април.

Всички сме изправени пред безпрецедентна криза откъм войната в Украйна, цените на газа и електроенергията, каза Петков и допълни, че всички осъзнават, че тези фактори са предимно външни.

Още по темата
България в момента е в средата на една почти перфектна буря, но се обединихме, че всички сме в една лодка и можем да излезем на базата на знанията и диалога, който имаме. Бизнесът ще бъде подкрепен и през април месец, в началото на следващата седмица ще има предложение за нова мярка за цените на електроенергията, каза Петков.

По думите на премиера няма отделна стратегия за правителството, отделна за бизнеса. Всички заедно ще работим ръка за ръка, за да можем да излезем от тези безпрецедентни рискове, да можем да оцелеем като икономика, бизнеси, брой работни места запазени, каза Петков.

В момента гасим пожар след пожар, навсякъде е продънена системата. В същия момент чуваме изказвания - за един ден ще реша всичко, къде бяхте 10 години?! Безумно нагло е да се чуват този тип разговори на гърба на хората. Моля всички граждани, ние координирано работим, няма да останете без продукти, не се поддавайте на лъжливи новини, каза премиерът и увери, че кабинетът работи да ограничи влиянието на инфлацията.

Петков призова хората да не се поддават на "паника и на Фейсбук, за да не даваме възможност на спекуланти да ловят риба в мътна вода". Той увери, че правителството работи и дава систематични решения на проблемите.

Премиерът каза, че при вчерашния му разговор с украинския президент Володимир Зеленски той е помолил за всякаква помощ и е благодарил на правителството за получената до момента.

Министърът на енергетиката Александър Николов каза, че конкретните параметри на механизма за подпомагане ще се обсъждат до края на седмицата. Ще се разгледат всички механизми за средносрочни и дългосрочни решения, които да дадат яснота на бизнеса за година напред.

Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова посочи, че правителството и държавата ще подпомогнат с всички възможни законови средства българската икономика, така че предприятията да продължат да работят и да не освобождават хора. Помощта за увеличените цени на енергоносителите ще бъде увеличена, с колко и как, предстои експертите да решат, каза Нинова.

Работодателските организации заявиха, че са удовлетворени от конструктивния диалог с правителството по поставените болезнени въпроси с цените на енергоносителите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар