fallback

Оказва се, че от 551 бомбоубежища у нас, само 31 са в добро състояние. Експертите твърдят, че при евентуално разширяване на конфликта метростанциите могат да се използват. Но колко надеждни са те?

Метростанциите в София могат да подслонят близо 900 000 души. Според арх. Димитър Димитров, за да бъде сигурно убежище една метростанция, още при построяването ѝ трябва да се монтират врати с определена дебелина. Идеята е да запечатат подземното пространство.

"Няма никаква възможност да се използват тези укрития - и тунелите не са обезпечени конструктивно за подобни цели. И сто човека да бъдат, как ще се поддържа този елементарен битов проблем - питейна вода, чист въздух и тоалетна, а да не говорим за храна...", посочи арх. Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Според него от всички бомбоубежища на територията на столицата, сигурна защита може да предостави само едно - НДК.  

"Дворецът на културата, ако отворите старите снимки, там четири пилона, на които се крепи всъщност в залите - това нещо гарантирано може да издържи ядрен удар", категоричен бе арх. Димитров.

Бомбоубежищата се превръщат в тема още по времето на Студената война. Експертът по спасителни операции в екстремни условия Иван Кристоф споделя, че през 80-те години на миналия век става свидетел на построяването на подземен хотел край Ботевград. Целта е при евентуален военен конфликт там да се скрие партийният елит.


Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Кашико

преди 2 години

Кашико съм от гранични,и говореха за мобилизация,та да питам то Украйна кога пак ще е Българска ,че да ида да пазя и оная граница ??:)

49

Борис lll

преди 2 години

Бях навремето за неутралитет,но парламента обяви война и подкрепи фашизма,добре че отказах да пратя армия на източния фронт ,още тогаз България щеше да замине:(Този път отново сме на грешната страна ,и не виждам дали България изобщо ще я има ...Аман от национални предатели !- Казах

48

Живков

преди 2 години

Антре фашисти мръсни ,вие като готвите ядрен катаклизъм ,що не си построихте сами убежищата ???

fallback