fallback

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова възложи на Комисията за защита на потребителите (КЗП) проверки на бензиностанциите в страната във връзка с изкуствено създадената паника и недопускане на спекулативно повишаване цените на горивата.

"Създаде се напрежение и стана ясно, че е било изкуствено нагнетено. Нашата комисия проверява дали се спазват изискванията в Закона за защита на потребителите, основно по отношение на обявата на цената на горивата, но после и на всички останали стоки", посочи председателят на комисията Димитър Маргаритов в студиото на "България сутрин".

Oще по темата
"За момента не установяваме сериозни нарушения, но там, където ги има, ще има и съответните санкции", подчерта Маргаритов пред Bulgaria ON AIR.

Този пазарен сегмент не е регулиран и цените не се определят от държавните органи, уточни председателят на КЗП. Той изрази мнение, че законодателите трябва да помислят в насока при извънредни ситуации като пандемията и военните действия дали да няма механизъм за поставяне на таван на цените за стоки от първа необходимост.

Маргаритов припомни, че в началото на пандемията през март 2020 г. бе приет текст, който ограничаваше цените на стоките и услугите да не надвишат средната им стойност за изминалите 3 месеца.

"Този текст така и не влезе в сила, но трябва да се помисли дали да не се пускат извънредни текстове, които да предотвратяват подобни престъпни намерения – видяхме миналата седмица, такъв проблем имаше и беше изкуствено създаден", подчерта председателят на КЗП.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 2 години

Има разбира се! Как могат сърбите да сложат таван на цените и никой да няма право да го преминава? У нас всеки прави каквото си иска!

18

666

преди 2 години

Ааа не бе, ,,честна и почтена,, търговия....

17

Анонимен

преди 2 години

Как можахте и да си го помислите...спекула...каква спекула..Няма такова нещо...напротив навсякъде продават на загуба - като Лукойл..от над 10г работи САМО НА ЗАГУБА в условия на монополист - ей на от любов към евраци и долари и САМО ЗА ПРЕД ДАНЪЧНИТЕ..вижте авера на Буци какви хотели строи бизнесмен..с пари "спестени" от социални помощи..

fallback