Снимка: БГНЕС

От Националното сдружение на общините изразиха готовност за настаняване на бежанците от Украйна в различни краища на страната. Общински бази и жилища, хотели и бивши ученически общежития бяха предложени от общините за подслоняване на бягащи от войната.

В някои градове се обособяват и пунктове за дарения и денонощни телефонни линии за граждани на Украйна.

“На територията на общините имаме различни центрове с различни социални услуги, обикновено това са кризисни центрове. Имаме също така хотелски бази на общините в някои от тях. Осигурени са медицински прегледи. Осигуряват се и социални услуги – топъл обяд и храноден“, каза пред БНР Даниел Панов, председател на НСОРБ и кмет на Община Велико Търново.

„Леглата, които предлагат общините, са в ограничено количество и прибягваме към услугите на хотелиерите. Там обаче трябва да има някаква цена, която да се заплати като режиен разход – ток, вода, консумативи. Българи откликват на молбата на общините и предлагат къщи за гости или апартаменти“, допълни той.

Всеки ден възникват различни въпроси, на които Сдружението реагира. Помага например с логистика на съответната община. Всяка една община, която има побратимени градове в Украйна, има връзка с тях и си комуникират в зависимост от това какви нужди имат.

„Комуникираме и с областните дирекции на полициите. Районното полицейско управление също винаги е на разположение, съдействат и помагат, специално за документи, които трябва да бъдат попълнени и внесени в областните дирекции на полициите“, каза Панов.

„Има и заводи, предлагащи работни места - и за специалисти, и за работници от Украйна, но това е на по-късен етап, когато хората се настанят и имаме някаква представа кой каква работа приблизително може да извършва и какво образование има, за да му предложим и такива услуги“, уточни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase