fallback

На националния празник 3 март, едно от най-посещаваните места в София ще затвори врати и няма да приема посетители. Националният военнооисторическият музей в София няма да работи, като планираното за днес откриване на изложба също не се състоя.

От ръководството заявяват, че това е знак на солидарност с украинския народ, но голяма част от посетителите на музея са крайно разочаровани. Те изразиха своята позиция и на страницата на музея във Facebook.

"Трети март е български празник и трябва да се уважи и да работи. Даже аз живея тук и на всеки Трети март съм тук", заявява редовен посетител пред телевизия Bulgaria ON AIR.

От ръководството на Националния военноисторически музей (НВИМ) отказват коментар пред телевизията, а на официалната си интернет страница посочват:

"Когато в XXI век една държава нахлува в друга, нарушава нейния суверенитет и използва военни средства срещу мирното население, е важно как осмисляме историята и се учим от уроците на миналото. Като институция, която изучава и интерпретира войната, конфликтите и последиците от тях, ние добре знаем колко ценен е мирът. Затова в знак на солидарност към украинския народ и към всички усилия да бъде прекратено безумието на войната Националния военноисторически музей и неговите филиали няма да работят на Трети март."

Според историка от Софийския университет проф. Христо Матанов, националният празник не трябва да бъде пренебрегван.

"Българите имат проблем с Трети март като национален празник, но аз апелирам да го почитат, независимо, че Русия има решаваща роля в него", коментира той.

Според проф. Матанов не е правилно да смесваме войната с Украйна с нашия празник.

"Още повече, че на връх Шипка българското опълчение играе решаваща роля има един Орловски полк и с българското опълчение спират турската армия на Сюлейман паша. Тоест българите самички участват в своето Освобождение. Така че най-добре да си почитаме празниците такива, каквито са", призова историкът.

За разлика от НВИМ, останалите музеи в София и страната ще работят на националния празник и канят всички, които искат да отбележат святата за България дата.

На 3-ти март Националният исторически музей ще приема посетители с удължено работно време по случай националния празник на Република България, съобщиха от институцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

Анонимен

преди 2 години

Да,пренебрегва го.

84

vlady

преди 2 години

Русия е попречила на българите да се освободят сами пълноценно и качествено поне на нивото на малкото арменско освобождение 1894 - 1896 г. с освободени пълноценно и качествено над 200 000 арменци, ако не на голямото 1915 - 1923 г. с освободени над 1 500 000.

83

нова истина

преди 2 години

Предлагам рожденният ден на Спайдърмен да стане празник на държавата ни. Той ни е освободил от многовековното робство. Повторете тази новина по всички медии няколко дни и това ще стане истина- модерна, изменена, нова.

fallback