Ще се стигне ли до прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски?

"Рано е да кажем. Не съм оптимист, тъй като гледах началото на извънредната сесия на Общото събрание на ООН, на която руският посланик отново изреди абсолютно неприемливи искания за украинската страна. Не очаквам да има пробив", коментира дипломатът Стефан Тафров в студиото на "Денят ON AIR".

Той изрази опасения, че руската армия е способна да прибегне до масово избиване на мирното украинско население.

"По молба на Зеленски Макрон е говорил с Путин и е сложил акцент върху необходимостта да се ограничат цивилните жертви. Плановете на Русия за блицкриг, бързо сваляне на законното правителство и окупация на Украйна не се осъществяват. Руснаците понасят големи загуби и в тези условия агресорът е склонен да започне масово избиване на мирното население", изтъкна дипломатът и бивш депутат от групата на "Демократична България" (ДБ) в 46-ото Народно събрание.

Според Тафров, България има моралното задължение да помогне на Украйна с амуниции, тъй като оръжията на Украйна са от времето на Варшавския договор и само страни като България ги произвеждат. "Да защитим страната, която е жертва на агресия", призова дипломатът в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Проблемът е, че Путин, изглежда, не е рационален играч. Психолози говорят за един психологически профил на пасивна агресия, на интровертен човек... Дълго грешахме, че той рационално преценява ситуацията и пази интересите на страната си. Оказа се, че това не е така, защото това абсолютно ще увреди трайно и дълбоко Русия", смята Тафров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase