fallback

Общ преглед
В МВнР имаме работещ щаб, който ежеминутно комуникира с посолството ни в Киев. Това каза премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг в Министерството на външите работи.

Той посочи, че чакаме знак за свободни коридори, за да изведем нашите сънародници безопасно от Украйна. Нещата са под контрол и с много добра координация, каза премиерът.

Oще по темата
Ситуацията е много динамична и се променя всяка минута, коментираха на брифинга.

Външният министър Теодора Генчовска каза, че обявеният в Киев комендантски час много затруднява евакуирането на нашите сънародници, тъй като нямат право да напускат домовете си и да се придвижват.

Нашите служби за сигурност търсят най-удачния начин за осигуряване на безопасен коридор, по който да ги изведем, каза тя.

Създадена е специална група под формата на приложение, в която са включени всички желаещи за евакуация от Киев. Посредством тази група нашите сънародници се информират за часа и мястото на тръгване при зелен коридор. Основната задача е да изведем хората от Киев в посока безопасно направление, което службите ни в момента търсят, обясни Генчовска.

От Одеса за България вече са тръгнали три пълни автобуса, като в тях освен български граждани се намират и четирима италианци, и двама украинци.

От Одеса утре тръгват два наши автобуса съвместно с автобуси на гръцкото консулство, и ще бъдат придружавани от полицейски ескорт, информира министърът.

Препоръчваме на всички граждани, които тръгват с лични автомобили, да зареждат по 20 литра гориво и да поддържат непрекъснато пълни резервоари, доколкото е възможно, до напускане на територията на Украйна.

На границите с Румъния и Молдова има наши дипломатически служители за оказване на безпроблемно преминаване и ако има нужда от друга помощ.

Според информацията досега 140 души, които са в Киев, желаят да се евакуират и са на изчакване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

165

Анонимен

преди 2 години

От интервютата с пристигнали у нас украинци се разбра, че няма никаква организация на границата. Никой не посреща хората, за да ги насочва на къде да вървят, няма кой да им даде храна и вода, да погледнат децата, да дадат лекарства при нужда. Хората идват с по един куфар. Какво по напред да носят. Държавата пак се бави.

164

Цензура

преди 2 години

Защо няма достъп до руски сайтове?:Това ли е демокрацията!?!?!?

163

някой си си и ииии

преди 2 години

От многото глупости казани против Русия да не се наложи да търсиш безопасни коридори и за нас българите

fallback