Снимка: Dnes.bg

"През последните години Беларус настойчиво предупреждава за ескалиране на военно-политическата ситуация в нашия регион, нееднократно заявява за опасност от безразсъдното поведение на ръководителите и политиците от западните страни, които все по-често предпочитат притискането и заплахите и ги използват като инструмент за решаване на своите и международни проблеми". Това се чете в позиция на посланика на Беларус у нас Александър Лукашевич, разпространена до медиите.

"Настоящата ситуация в Украйна е пряко следствие на безразсъдната политика на Запада, която е насочена към прокарване на собствените си интереси в ущърб на сигурността на другите. Ние категорично отричаме всякакви инсинуации относно това, че Беларус е въвлечена в случващите се в Украйна събития", посочи Лукашевич.

Той посочи, че президентът на Беларус Александър Лукашенко твърдо подчерта, че беларуските войски не взимат никакво участие в руската спецоперация.

"Освен това, ние всячески се опитвахме да предотвратим ескалацията. Конкретно, военното ръководство на Украйна няколко пъти проведе преговори с беларуските си колеги. Ние предлагахме на нашите украински партньори да осъществи пряк контакт с руската страна, бяхме готови да окажем съдействие, но това наше предложение бе игнорирано.

Република Беларус винаги активно и последователно е била за мирното урегулиране на конфликта в югоизточна Украйна. Ние и сега сме на мнението, че дипломатическите методи са приоритетни и сме готови да допринесем за този процес по всякакъв начин“, посочи посланик Лукашевич и завърши:

"Както подчерта нашият Президент, няма да се въвличаме във войната. В създалата се ситуация трябва да се търсят начини за предотвратяването на кръвопролитие между братски славянски народи. За нас единственото правилно решение е да се седне на масата за преговори".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase