Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че случващото се в Украйна е война по цялата територия на суверенна държава и настоя парламентът да приеме декларация за санкции срещу Русия.

Още по темата
Макар че партията му е в опозиция, Борисов подчерта, че за първи път управляващите са се опитали да дадат "правилна формулировка на това, което се случва". Лидерът на ГЕРБ им обеща и подкрепа и каза, че темата днес е единство.

Той обаче изрази притеснение, че парламентът не подписва декларация заради думата санкция в нея.

Не мога да си представя, че в момента, в който ЕК обяви, че иска най-тежките санкции, ние се пазарим в парламента, смятайте докъде сме се довели, каза Борисов.

Полагахме огромни усилия да не се стигне до този конфликт и години наред конфликтът беше в рамките на Минските споразумения, каза още той.

Както и да се опитват да го наричат - военна операция, инвазия, това си е война и вече има жертви, категоричен е бившият премиер и даде пример - "все едно да бомбардират Бояна, Варна, Стара Загора и ние да казваме, че това е военна операция".

Настояваме не само да се приеме декларация, а да бъдем много единни, подчерта Борисов. Да се използва целият спектър и потенциал на държавата, включително опозицията, и да се направи план - за горива, лекарства, храни, поиска още той и изнесе данни за търговията с Украйна, която ще бъде затруднена, а с Русия "ще бъде още по-тежко".

Борисов обаче обвини властта, че вместо да попълнят догоре газохранилището в Чирен, то е било източено.

Лидерът на ГЕРБ предложи да се направи коридор за евакуация на желаещите българи в Украйна. Той каза, че стотици са се обадили в партията му да предложат да приемат в домовете си бягащите от войната.

Борисов заяви, че е гледал изявлението на руския президент Путин и като психолог. "Той излъчваше сила, увереност, агресия, решимост, още тогава трябваше да се сетят какво ще се случи и че Олимпиадата свършва в неделя, това е много важно заради китайската позиция. Ако дипломацията не сработи мигновено въпреки войната да се спрат - това е като на един футболен мач да тръгнат да се бият двама футболисти, всички тичат да ги разтървават Това, че ще получат червени картони и Зеленски, и Путин, ще се отрази на всички. Затова решителни действия и дипломацията да се опитат да ги спрат, това бих правил аз", каза Борисов и уточни, че решителните действия са санкции.

Той даде пример, че е направил среща ЕС - Турция във Варна, за да се реши проблемът с бежанците, и предложи "президентът Радев да се вдигне и да отиде в Москва, в Украйна, ще го аплодираме". Но когато си казал веднъж, че Крим е руски, и са реагирали външно министерство на Украйна, трудно се ходи, допълни лидерът на ГЕРБ.

Борисов уточни, че извън пресконференцията, защото иска единство, строителството на гръцката връзка е започнало официално на 22 май 2019 г. при правителството му. Той отговори на думи на премиера Кирил Петков, че 11 години нищо не е направено. Борисов показа и снимки, като посочи, че казаното е лъжа, а пък на снимките "никой не е изрязан".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase