Условията на труд в районните полицейски управления са трагични. Това каза бившият шеф на Националната служба за охрана ген. Румен Миланов в студиото на "Денят ON AIR".

"Този протест, както и останалите протести, имат две измерения - едното е заплащането, другото са условията на труд. Доколко заплащането е достатъчно, е сложен въпрос. В условия на пандемия икономиката ограничи своите възможности. Но нещо, което заслужава внимание, са условията на труд", коментира още той.

По думите му това не е днес, а от 15-20 години, те не могат да се оправят утре.

Ако ние искаме да подобрим тези условия, трябва да започнем от утре. И да мислим как ще е след 5-6 години, иначе няма как да стане. Тази тема, на което и да е правителство да я поставят - тя винаги ще е актуална. Не го казвам с цинизъм", допълни ген. Миланов в ефира на Bulgaria ON AIR.

А преди да се говори за реформи, той поясни, че не е направен достатъчно устойчив модел на Системата за сигурност и обществен ред.

"Големият проблем е защитата на населението. Тя е в компетенцията на много институции, плюс областни управи и общини. Този въпрос винаги се загърбва и когато настъпи някакъв проблем, тогава започваме да се сещаме. Дали ще стане чрез МВР, или ще се направи отделна агенция, пак е въпрос на управленски и финансов разчет", категоричен е бившият шеф на НСО.

Крие ли рискове 112 да се извади от системата на МВР, той отговори: "112 е една система, която тепърва трябва да работи по-ефективно. Но 112 има своето място за обслужване на населението."


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase