Полицаи и пожарникари излязоха на протест - как трябва да се реформира системата на МВР?

"Основният протест е с искане за актуализиране на заплатите. Искат 20%, да стане 15-10% би било добре. Но се натрупват проблеми, които не са от днес, от години са. Което и правителство да поеме ангажимент пред браншовите организации, който и да е след него, трябва да се съобразява, в противен случай анархията лесно може да излезе на улицата", коментира експертът по национална сигурност Румен Ралчев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта един от основните проблеми в МВР - съотношението между оперативните и административните длъжности е много голямо.

Още по темата
"Много е сладко да си на по-висока длъжност, да седиш на бюрото, да получаваш по-висока заплата. А тези, които са в униформа и работят на терен, да получават по-малки облаги. Все още битува в някои глави, че МВР разполага с много висококвалифицирани кадри. Има ги, но те не са много", заяви Ралчев пред Bulgaria ON AIR.

Той прогнозира отлив на кадри, ако реформите се проведат по начина, по който са заявени и структури като "Пожарната" бъдат извадени от системата.

"За съжаление, високият професионализъм постепенно напуска системата. Извън МВР такива специалисти, каквито има в министерството, получават винаги по-висока заплата. Много ревниво трябва да се пази личният състав, особено оперативният", призова експертът по национална сигурност.

Той е убеден, че изваждането на "Пожарната" и 112 от МВР няма да доведе до нещо по-добро.

"Нарушаването на стереотипите на служителите от МВР винаги води до срив. Има отлив на по-млади служители, които се обезсърчават. Тези пред пенсия се притесняват, че ще останат да работят след годините за пенсиониране", предупреди Ралчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase