Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки исканията за помощ и компенсации за колегията още през юни 2021 г., до този момент от „Обединени лицензирани български екскурзоводи“ (ОЛБЕ) не отчитат съществени стъпки.

Получили са обещания за предложената „туристическа полиция“, но проблемът от липсата на работа и на финанси остава, разясни пред Радио София Радослава Панайоту.

„Ако един екскурзовод започне друга работа, той няма възможност да упражнява основната си професия, губи се като специалист“, каза тя.

В началото на пандемията според националния туристически регистър екскурзоводите са били малко над 1400, днес са почти 1560. Панайоту обяснява този факт с осъзната промяна в бранша и излизане на част от хората от сивия сектор – при наличието на туристическа полиция нелегалните, нерегистрираните ще бъдат санкционирани.

От ОЛБЕ са изпратили писмо до министъра на туризма и до премиера на България, в което излагат актуалните си проблеми.

„Във второто служебно правителство бяха гласувани 4 млн. лева целева помощ за нашата гилдия, но поради забавяне тези средства ги изгубихме и бяха върнати“, посочи Пламен Стефанов,екскурзовод с 35 години стаж.
„Трета година нямаме една стотинка финансова помощ“, каза той.

Стефанов потвърди, че специалисти с квалификация и дългогодишен опит са си намерили друга по-добре заплатена работа и секторът скоро може да усети глад за екскурзоводи.

Отговор на писмо си организацията ОЛБЕ е получила на осмия ден и от кабинета на министър-председателя отново ги прехвърлят към финансовото ведомство.

„Този филм сме го гледали и преди. Така проблемът няма да се реши“, убеден и Стефанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase