Снимка: БГНЕС

МВР не очаква провокации на протеста на синдиката през уикенда. Това даде да се разбере вътрешният министър Бойко Рашков пред журналисти в Министерския съвет. Той обясни, че е станала грешка и такива се очакват на друг протест, който ще се проведе в сряда.

За тогава е насрочен митингът на партия "Възраждане". Рашков обаче отказа да конкретизира имена от списъка, предаден от премиера Кирил Петков на Прокуратурата, които са замесени.

Още по темата
Той уточни, че правителството не се притеснява от протести, законът ги предвижда и ще се вземат законовите мерки, за да няма провокации и "последици, които гледахме през лятото на 2020 г. под колоните на Министерския съвет".

"Нямаме никакви опасения, че на протеста, който са планирали колегите от синдиката на МВР, ще има действия, които ще застрашат по някакъв начин обществения ред, това е изключено", уточни министърът.

По-рано премиерът Кирил Петков се срещна с представители на синдикатите във вътрешното министерство във връзка с протеста, който готвят през уикенда.

Макар че те са доволни от разговора, протестите ще се проведат, стана ясно от изявленията пред медиите.

Заедно ще работим ръка за ръка за необходимите реформи, каза премиерът Кирил Петков. По думите му оттук нататък отговорността е споделена, за да имаме работещо министерство "с хора, които дават всичко от себе си да бъдат правилно оценени".

Работата ще продължи, следващата среща е в понеделник, съобщи премиерът.

Изоставането на заплатите в МВР не се отнася до този кабинет, обясни Рашков и допълни, че то е от няколко години насам при управлението на Борисов. Министърът допълни, че се обмислят сериозни структурни реформи, които няма как да бъдат извършени без мнението на синдикатите.

Готови сме в някои случаи да подкрепим и непопулярни мерки, ако това е в интерес на повечето служители, обявиха от синдикатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase