Картофопроизводителите у нас остават без субсидиране от държавата. Очакват ли се фалити в сектора?
 
"Картофопроизводителите, както и останалите производители, получават една основна част от субсидиите директно за декар - без значение колко произвеждат. Започнахме да алармираме за огромната опасност да ни изхвърлят от тази интервенция за помагане. Има обещание от сегашното ръководство, че ще се върнем в интервенцията, или че ще се измислят алтернативни варианти за подпомагане", посочи председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков пред Bulgaria ON AIR.
 
По думите му, без тази основна помощ, като обвързана подкрепа, от бранша няма как да оцелеят.
 
"Ще настояваме за субсидия. Когато сме на европейския пазар, където останалите страни членки получават субсидии, е нелогично ние да нямаме. Това, което сме изчислили в момента като финансова подкрепа на декар, е между 250 - 350 лв. Това е, разбира се, срещу задължението да произвеждаме, а не на декар, без значение какво и колко се произвежда", обясни той.
 
Според Джиков в момента се произвежда безработица в селските и планинските райони. 
 
"В България и Румъния няма фабрики за нишесте. Такива има основно в Западна Европа. Там има свръхпроизводство и са задоволени откъм суровина", уточни той.
 
"Ще се освободи един ресурс от 13 млн. лв. всяка година, който се отпускаше по възлово подпомагане със задължението да произвеждаме минимум 2 тона първокачествени картофи от декар. Този ресурс ще се насочи към други схеми, откъдето ще се източва. Ние сме диалогични, готови сме обаче и за стачни действия. Искаме на първо място да разберем кой е основният виновник за тези действия", отбеляза Джиков .
 
"Трябва държавната администрация да работи към едно устойчиво земеделие. Пазари, работна ръка, контрол и регулации в търговията на едро и на дребно, адекватно подпомагане на земеделските производители - това е фундаментът", завърши гостът в студиото.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase