Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Българи в Съединените щати събират подписи в специална петиция до Конгреса срещу т.нар. "Месец на македонското малцинство" там, съобщи БНТ.

Oще по темата

Подписите събира патриотичната организация "Пирин". Повод за тяхната реакция е проекторезолюция на няколко конгресмени, която цели да отбележи приноса на македонците в американската история, да се честват „техният език и култура“.

Сред вносителите на проекторезолюцията е и конгресменката Клаудия Тени, която повдигна въпроса за евентуални санкции срещу България заради отказа ѝ да подкрепи начало на преговори на Скопие с ЕС.

От местната патриотична организация „Пирин“ посочват, че много от хората в проекторезолюцията са посочени като македонци, а те са българи.

Най-старите организации на българи, емигрирали в САЩ, посочват, че в проекторезолюцията има откровени фалшификации. Например фактът, че има българи от Македония, емигрирали в Америка след Илинденско-Преображенското въстание и Балканската война, но в проекторезолюцията са представени като македонци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Реалист

преди 2 години

Нашата позиция е вече незащитена. Причини:1. За 30 г. Акцента на нашата позиция се променя многократно. 2. Твърдението ни,че признаваме държавата,но не езика и самостоятелна и история е неразбираемо за всеки чужденец. Защото немислимо е Германия да каже,че признава Австрия,но не и езика и....3. Не трябва да се сравняваме с Гърция,защото имиджа на Гърция е като родина на демокрацията,а нашият като родина на, български чадър,Тиквата и съюзник на Русия. 4. Навлизаме в четвърта национална катастрофа

15

Нов

преди 2 години

Клаудия Тения да се извини и да върне парите.

14

Анонимен

преди 2 години

Тези американски конгресмени получават пари от македония за тези акции, те са купени за такава дейност, защото по американските закони това е позволено чрез така наречения лобизъм. Ние можем да направим същото и тогава нека се разправят в американския конгрес двете клики. Въпросът е, че това не е правилно и трябва да действаме от България срещу такива практики на сащ без да ни пука на базата на международното право, което не се зачита в сащ.

fallback