Снимка: архив, БГНЕС

Македонската патриотична организация "Правда"-Торонто, клон на Македонската патриотична организация в САЩ и Канада, е изпратила писмо до членовете на американския Конгрес с апел за защита на правата на българите в Република Северна Македония. Копие от писмото е изпратено и до Държавния департамент. Това съобщи за БТА председателят на МПО "Правда"-Торонто Александър Караджов.

В писмото се посочва необходимостта от конституционни гаранции за недискриминиране на българите в Северна Македония. Ние сме за членството на Република Северна Македония в ЕС, но не за сметка на българите там и на нашата история, посочи Караджов.

Още по темата

Той обясни, че МПО "Правда" е към църквата "Свети Кирил и Методий" в Торонто и посочи, че църквата е основана през 1910 г. от българи от Македония, с българско самосъзнание, емигрирали след Илинденско-Преображенското въстание.

Александър Караджов е емигрант от повече от 30 години в Канада и е от Благоевград. Той е внук на известния революционер от ВМРО Иван Караджов и разказа, че дядо му е и автор на музиката на "Тих бял Дунав".

"Исторически погледнато, новата "македонска" етническа идентичност бе създадена в Югославия с цел изкуствена подмяна на ясно изразеното ни българско самоопределение, придружено от иначе силната ни македонска регионална идентичност - кампания за етническо инженерство, предприета в навечерието и по време на Втората световна война от Комунистическата партия на Югославия и нейните съюзници", се казва в текста на писмото.

В текста се допълва, че тази политика, наречена "македонизъм", е била изградена в ущърб на историческото наследство на съседните страни - най-вече на Гърция и България. "И в нея беше заложен ключов инструмент - "македонският" език, новосъздаден с указ през 1944-1945 г. и основан на местния вариант на българския език, говорен от нашите предци".

Според Караджов няма никакво оправдание македонските българи да не бъдат включени в конституцията на Република Северна Македония заедно с вече споменатите там други националности. "Няма оправдание българската историческа идентичност да остане изкоренена от училищата и учебниците, а на децата ни да се внушава версия на историята ни, която е обидна за нашите предци", се казва в текста.

"Ние вярваме, че конституционното признаване на правата на българите в Република Северна Македония е ключов инструмент за постигане на стабилност в бившата югославската република", допълва МПО "Правда"-Торонто.

Организацията призовава американските институции да насърчат властите в Република Северна Македония да гарантират политическите права и недискриминацията на македонските българи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase