fallback
 
Вафлите се възприемат като нещо бързо, евтино и сладко за хапване. Знаем ли какво наистина съдържат вафлите?
 
"В миналото голяма част от тези индустриално произвеждани днес храни са се правили с много по-прости рецепти. Тогава цялата тази индустрия на хранителните добавки и е-номера не е съществувала. Сега средно 15 съставки има една вафла, повечето от тях са технологични добавки", посочи изпълнителният директор на Асоциацията "Активни потребители" Богомил Николов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"По закон те могат да се изписват както по е-номер, така и с наименованието или и двете заедно. Това е избор на производителя. За някои компоненти е лесно да се определи дали съдържанието е правилно", подчерта той.
 
"Не е изненада, в 3 или 4 от тях е основна компонента. Съставът на всяка една храна се изписва по реда на неговото количество. Палмовата мазнина сама по себе си не е проблем, проблем е хидрогинирана - тази, която е минала през процедура, за да бъде втвърдена", обясни събеседникът.
 
Според него вредността идва от културата ни на хранене, а не от това дали ще изядем една вафла или 10. 
 
"Все повече търсим лесното и простото, игнорираме храните, които са здравословни. В много държави хидрогинираните масла са забранени вече. ЕС прие норма, която ограничава тяхното влагане до около 0,5% от тяхното съдържание. Тя още не е влязла в сила обаче. До 3-4 вафли на седмица не са проблем", уточни Николов.
 
"Вафлата е един от продуктите, за които няма никакви специфични изисквания. Влагането на консерванти е излишно, тъй като трайността е гарантирана от ниската влажност", завърши изпълнителният директор на "Активни потребители"
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

Поп Грую

преди 2 години

Фафла л***aйн0 не прави.

53

Анонимен

преди 2 години

Абе искат да ни наблъскат бустери с наноботи и графенов оксид, вие за палмовата мазнина се зачекнахте.

52

Ангел

преди 2 години

Пушат по две кутии на ден и пият по 1 кило ракия,ама се плащат от палмовото масло8060

fallback