fallback

Предстоящата изложба на 8 март, част от проекта "Другите българки", предизвика остри полемики, включително и на политическата сцена.

Може ли да има паралел между реалните музи на Владимир Димитров-Майстора и съвременните транс модели от проекта "Другите българки"?

Пред Bulgaria ON AIR говори Боянка Аракчиева - последният жив модел на Майстора.

Големият художник я рисува, когато тя е дете - само на 8 години.

"Изпратен от Бога при нас в Шишковци - един светец, добър и благ, да увековечи Рая на земята", сподели Аракчиева.

Близо век по-късно моделите са други и предизвикват скандал. Транссексуални, облечени с носии, позират за изложбата "Другите българки" с репродукции на Майстора.
Oще по темата


"Това не трябва да се подценява. Това трябва да се издига в култ. Колкото страни да е обиколил, не е подценил чуждото изкуството, но и не е взел нещо от там, за да го пренесе в своето", каза тя.

Организации и политически партии настояват изложбата да бъде отменена преди официалното ѝ откриване на 8 март. А новият прочит на изкуството не е за всеки, категорични са участниците в проекта.

"Ние имаме огромно уважение към Майстора. Той за нас е икона. Не се опитваме да заместим неговото изкуство или да се подиграваме. Това е съпоставка как живеят транс жените и колко са потискани от обществото. В случая, когато Майстора е рисувал българките - тогава жената също не е имала права", сподели Мелиса Рангелова.

А въпросът ражда ли новото време нови стандарти в изкуството, остава открит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

131

Религията е болест

преди 2 години

Какво е психично болен? Личност която живее в Антиреалност като например библейската в която всякаква логика е обърната с главата на долу: бог създал на третия ден растителността и чак след това на четвъртия ден Слънцето. Библията твърди че в първия ден изгряла светлина. Как е изгряла в първия ден тази светлина щом като Слънцето било сътворено чак на четвъртия ден? Растителността не може без фотосинтеза затова не може да се е появила преди Слънцето. В такива глупости може да вярва само луд човек

130

До 98

преди 2 години

*Веднъж "дева" Мария се обърнала към Йосиф: Исус няма обувки. Йосиф отвърнал: светият дух да му купи, хихихи.*В един ресторант сервирали голяма топла наденица на "дева" Мария, тя я хванала с ръка сякаш се кани да яде банан, поднесла я към устата си подушила я и въздъхнала прочувствено: ахх как ми напомня за..."светия" дух, хихихи. *набожен натяквал на някакъв евреин: защо продадохте Христа за 30 сребърника? Евреина: е щом казваш че ние сме го продали за 30 значи е струвал 15 (сребърника) хихихи

129

бог е богиня 3

преди 2 години

Библейският бог има женски гърди. Това се вижда от едно име на бог в библията: "Ел Шаддай" На иврит това име буквално означава "бог има (женски) гърди" Възможен е друг преводен вариант: "бог с множество (женски) гърди" ( бог много(женско)гръд") На иврит думата "shad" се превежда буквално женска гърда, а "shaddai" множество женски гърди. Преди да злословите по транс хората спомнете си за "Eloah" (богиня[та]) и нейното превъплъщение в образа на "Ел Шаддай" Тя (или Той) посестрима на Мелиса.

fallback