Снимка: Pixabay

Половината от младите лекари от випуск 2021 г. на Медицинския факултет към Медицински университет /МУ/ - София искат да останат в България. Това показва традиционната анкета, която се извършва сред дипломиращите се, съобщиха от факултета. Медиците ще търсят реализация основно в сферите на вътрешни болести, хирургия, ендокринология и образна диагностика.

Увеличават се желаещите да специализират "Педиатрия", сочи още анкетата.

Като мотиви да останат в България младите лекари посочват на първо място семейството и приятелите, на второ - дълг към родината и националното самосъзнание, на трето - липсата на медицински кадри в страната.

В сравнение с випуск 2020 тази година с осем процента са се увеличили нагласите за работа в европейски държави, като със същия процент е намалял броят на на желаещите да работят в САЩ. Резултатите от анкетата отчитат повишаване на броя на желаещите абсолвенти да работят като общопрактикуващи лекари - почти шест процента.

Дипломите си тази година ще получат 579 млади лекари от МУ - София. Тържествената церемония ще бъде на 9 февруари, в Националния дворец на културата. Сред абсолвентите 274 са българи, като 53 от тях са с отличен успех. С пълно отличие завършват трима от тях и те ще получат наградата "Златен Хипократ".

Родители и близки на дипломираните медици ще могат да наблюдават церемонията онлайн в специален канал на випуска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase