Снимка: Bulgaria ON AIR

Високите цени на тока засегнаха и музеите. Сметките за електричество са скочили близо 5 пъти. Уредници и към момента трудно оцеляват със заплата от 780 лева. За да задържат кадрите1 от Сдружението на музеите искат сериозно увеличение на бюджета за този сектор.

Яна Георгиева работи повече от две години като уредник в зала "Планетариум" на Природонаучния музей в Пловдив. Заради ниската заплата, която получава, се колебае дали да не смени професията.

"Основният проблем са ниските заплати на хората от културния сектор - от сорта на 780 лв. Това е изключително обидно за всички специалисти в този сектор", сподели Яна Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

Освен заплатите, проблем за музея, в който тя работи, са и разходите. Сметката за ток е скочила над четири пъти – от 3500 на 16 хиляди лева. Подобна е ситуацията и в останалите музеи в страната.

"Този проблем е съпоставим с всички останали музеи в страната. Има такива с ниска посещаемост и при тях положението е още по-сериозно", заяви зам.-председателят на Сдружението на българските музеи и директор на Природонаучния музей в Пловдив Огнян Тодоров.

Според директорите на музеи, ако не се намери трайно решение за преодоляване на финансовите затруднения, ще се стигне до отлив на кадри, а квалифицираните служители и в момента са малко. В момента се подготвя и подписка от служители на музеите в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase