Снимка: БГНЕС
fallback

Вариант за справяне с кризата заради високите цени на електроенергията е общините да плащат сметките като битови потребители, каза кметът Даниел Панов по време на днешната сесия на Общинския съвет във Велико Търново.

Като председател на Националното сдружение на общините /НСОРБ/ той посочи, че предложението се е обсъждало и от други кметове на общини и предстои да бъде изпратено до Министерството на финансите.

Идеята е това да обхване общинските социални, болнични, образователни и други структури, без администрацията. Панов подчерта, че се предвиждат срещи с електроразпределителните дружества.

Във Велико Търново със заповед на кмета са въведени краткосрочни мерки, като временно е изключено художественото осветление на 20 сгради, сред тях и редица музейни обекти. Предвижда се смяна на 1600 осветителни тела с енергоспестяващи в кварталите на града.

Предстоят разговори с Агенцията "Пътна инфраструктура", за да се реши проблемът как да бъдат осветявани входовете и изходите на града в посока София-Варна и в Южния пътен възел, които са едни от най-големите консуматори на ток.

Около пет процента намаление на консумацията на електричество се очаква с въвеждането на един източник на отопление в газифицираните обществени сгради във Велико Търново.

Уличното осветление ще е с променено часово време на включване сутрин и вечер. Подобна мярка ще бъде въведена и в населените места, посочи Панов. Той допълни, че очаква кметовете на населените места да направят индивидуални предложения за оптимизация на разходите в зависимост от спецификата на всяко едно."Няма да оставим децата и социалните услуги на студено, на този етап Велико Търново и селата няма да са тъмни нощем", каза той.

По разчети на НСОРБ по данни от 180 общини сметките за ток растат между 2 и 2,5 пъти. Затова е абсолютно належаща държавната помощ за всички общини, за да се справят с тази криза, подчерта Даниел Панов. Каквито и икономии да с предприемат, те са недостатъчни, нужна е спешна държавна подкрепа, посочи той. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

аз

преди 2 години

До Киндзадза Eх, ако бяха руски тецовете как щяха да раздават тока без пари!!! За скъпата газ от братската ти Русия нещо да кажеш?

33

Анонимен

преди 2 години

Ами честита промяна. Тия, дето платиха изборите на киро и кокорчо, сега ползват дивиденти. Затова, уж, нищо не могат да направят с цените.

32

Киндзадза

преди 2 години

Диктатурата на демокрацията затвори блоковете на АЕЦ, финансира с народни пари работещите на огромна загуба американски ТЕЦ- ове, произвеждащи най-скъпият ток в Европа, наложи включването на ток от фотоволтаици, все на наши хорица. Отдаде правото на чужди фирми да крадат от хляба на българина и да определят цената на тока. Либерализира пазара на енергоносители, държавата абдикира по заповед на ЕС. Тази катастрофа се подготвя 30г. не е от вчера...геноцид

fallback