fallback

"По отношения на България, Русия не иска изтеглянето на натовските войски. Тя много добре знае какво има в България и нейното искане е – "Не разполагайте натовски войски", заяви eкспертът по сигурност Славчо Велков в студиото на "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че България няма място в Украйна при евентуален челен сблъсък между силите на Алианса и Русия. "Член 5 не се отнася до Украйна, защото тя не е член на НАТО", обясни експертът по сигурност.

Според него Русия не подготвя нападение, тъй като хилядите войници на границата с Украйна не са "ударна групировка". Те са по-скоро за сплашване, а Източна Украйна им служи като буферна зона.

Oще по темата
"От военни действия никой няма интерес, защото те са разрушителни. Това всъщност е инструмент за постигане на други цели. Именно сега е моментът в следващите няколко дни с реалния план за деескалация да започнем процес на снемане на военното напрежение и търсене на решение от друг характер", заяви бившият военен министър Велизар Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него е малко вероятно Русия да нахлуе в Украйна, защото ще понесе сериозни загуби. По-вероятен е процес, при който Русия да застане в удобен момент на масата за преговори.

"Виждаме диалог, но за съжаление първите стъпки в този диалог от руска страна бяха два ултимативни проеткодоговора. Но срещата НАТО - Русия на 12 януари стана откровен разговор за войските – процес, подобен на процеса от Хелзинки, който доведе до края на Студената война", изтъкна бившият военен министър.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Сашо

преди 2 години

Аз предлагам да изпратим на нашите украински приятели един вагон вазелин.

37

Кико

преди 2 години

Докато не дойде нашия ред! Но ние сме свикнали,няма да се дърпаме!

36

Анонимен

преди 2 години

Такава политика която предлага тоя господинчо само поощрява агресора Русия. Трябва ясно да заявим че Русия е агресор и тя трябва да напусне Крим и Данбас. Това е достойната позиция. Вместо това разни русофили ни агитират да си мълчим и да се правим на улави и невиждащи руската агресивност.

fallback