Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Премиерът Кирил Петков заяви, че е доволен от резултатите от съвместното заседание с правителството на РСМ и благодари за "много добре свършената работа".

След края му бяха подписани три меморандума - в областта на земеделието, малките и средни предприятия, развитие на жп връзката София - Скопие. Според Петков това е примерът за нов подход с нова енергия и реални резултати.

Още по темата
Той благодари на министрите за съвместната работа.

Всеки представи поне 10 реални задачи с общ секретариат между различните групи и много къси срокове за изпълнение, посочи премиерът и допълни, че добросъседството ще бъде сложено на пиедестал. По думите му основният краен резултат на меморандумите е икономическо развитие на целия регион, което хората в двете страни ще усетят с подобрение на стандарта на живот. Следващата среща на работните групи е само след седмица.

Коридор номер 8 е излязъл от европейските коридори, а меморандумът днес го връща обратно на картата. С този устрем и с тази енергия се надявам, че времето ще бъде наваксано бързо, посочи Петков.

Той се обърна към премиера на РСМ с думите "Моят приятел Димитър, с когото заедно сме устремени за тези общи резултати".

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски също каза, че е доволен от днешните резултати, защото министрите са работили по конкретни идеи и проекти, които ще се развиват в следващите месеци.

Република България вече 15 години е член на Европейския съюз и има голям опит, от който ние можем да заимстваме, посочи той. Ковачевски благодари на Петков за добрия диалог.

Чрез конкретно сътрудничество в реални сектори ще могат всички - от компании до образователни институции - да видят ползите от сътрудничеството между двете страни, заяви премиерът на РСМ.

На въпрос дали като критерий за успех ще се счита и гарантирането на правата на хората с българско самосъзнание, Ковачевски отговори, че в конституцията на РСМ са вписани различни етнически общности. "Ако и други граждани на държавата се самоопределят по друг начин, те могат да поискат да бъдат част от конституцията на Северна Македония. Това е процес, който минава през конституционните промени", посочи той. По думите му е нормално една държава да променя своя основен закон по пътя си към ЕС, а ако това се случи, тогава може да бъде обхванат и въпросът за правата на гражданите.

Според премиера Ковачевски двете държави имат политическата воля да вървят напред в своите отношения. "Да върнем доверието и да сме заедно крачка напред", посочи той.

От думите на двамата премиери стана ясно, че Историческата комисия също ще заседава по-често - три пъти в близките четири месеца.

Отбелязахме друго ниво на ентусиазъм. За да се върши работа, хората трябва да си говорят и да слага обща конструктивна рамка, каза Петков.

"Министерствата на външните работи ще работят в паралел, докато станат ясни резултатите като авиолинии, нови пътища, нови гранични пунктове, икономически сътрудничества, обща работа в образованието и общ календар. Паралелно ще вървят и икономическите въпроси, така че ритъмът ще бъде динамичен", коментира българският премиер.

В отговор на въпрос за кризата в Украйна, той посочи: "Ние сме тук, защото не се страхуваме от кризи и вярваме, че можем да ги решаваме".

По думите му доскоро и отношенията с РСМ са били в криза, но днес се вижда, че е постигнат реален напредък.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар