Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Кирил Петков се надява, че вместо да се гледа къде са били грешките в последните 30 години, ще има конструктивен, диалогичен подход занапред с Република Северна Македония.

Добросъседството от огромна важност - за България, за Република Северна Македония и за целите Балкани. Наистина аз вярвам, че колкото повече работим заедно, колкото по-голяма свързаност имаме, колкото повече нашите хора общуват, правят бизнес, толкова по-добре, заяви Петков в интервю за МИА, цитирано от БТА.

Утре премиерът е на еднодневно посещение в Скопие.

Това, което виждам като един проблем, което се е случвало, е, че не сме вършили достатъчно работа заедно, а само повече политиците са се изказвали и са давали от двете страни на границата някакви декларации, някакви приказки, а реално работата, която е трябвало да свършим, не сме я свършили. И каква е тя? Според мен не е нормално аз като премиер на България да трябва да летя, ако искам да използвам комерсиалните авиолинии, да летя през Виена, за да стигна до Скопие или до Истанбул - това просто е. . ., ако помислите, отиваме назад и напред - много по-нормално е да имахме вече такава авиолиния. Не е нормално да нямаме жп линия, която вече да движи търговския обмен между София и Скопие. Не е нормално да нямаме общ културен календар, каза още той.

По думите му вместо декларации и политическо говорене, сега е време да запретнем ръкави и да кажем - трябва да свършим много работа заедно. Трябва да го свършим с ясната идея, че само когато успеем реално да свършим тази работа, ние ще гарантираме истинско добросъседство, което ще се гарантира от самите наши народи, а не толкова от политиците, които са на деня в този момент, посочи министър-председателят.

Според него с конструктивен диалог всички тези въпроси са решими.

На утрешната среща премиерите на Северна Македония и България Димитър Ковачевски и Кирил Петков, ще разговарят преди всичко за икономика, инфраструктура, образование, сътрудничество в образованието, иновации, както и за подкрепа в процеса на евроинтеграция на страната, предаде МИА.

Това потвърди днес македонският премиер Ковачевски пред медии след среща с македонския президент Стево Пендаровски.

Ковачевски подчерта, че на срещата с Петков ще разговарят за увеличение на търговския обмен, засилена обмяна на идеи, на млади хора, които ще върнат взаимното доверие, за да се възстанови диалогът на "ниво, което гледа към бъдещето".

По думите му намерението на двамата премиери е да разговарят за бъдещето, както и за проекти, които означават по-добър живот за гражданите на двете страни.

Ковачевски каза, че македонските позиции са кристално ясни: Ние сме Република Северна Македония, в която гражданите говорят македонски език и имаме отделна идентичност.
По историческите въпроси, винаги съм казвал, че трябва да бъдат част от делата на историците, а доверието между гражданите трябва да се изгражда върху основи, които значат по-добър стандарт за тях и как да стигнем до него. Що се отнася до правата на малцинствата, ние уважаваме всички разпоредби и всички организации, в които те се уреждат на международно равнище, посочи той.

Ние също така сме държава, която каза на всичките си съседи, че няма да се меси в техните вътрешни въпроси, подчерта Ковачевски.

Той допълни, че с българския премиер Петков няма да подписват договори за това, което трябва да се свърши в областта на икономиката, а чрез работа ще върнат първо доверието между гражданите.
Когато говорим за сътрудничество в областта на икономиката и в областта на търговията, разчитам на сътрудничество в бизнес сектора, което значи, че ще поканим и стопанските камари на двете държави да си сътрудничат. В областта на образованието ще поканим университетите да си сътрудничат, допълни Ковачевски.
Той отбеляза, че този принцип ще се използва и при културния обмен, както и че ще се работи за по-добра комуникация между младежите.

Ковачевски подчерта, че е "рационален оптимист", т.е. че вярва в решение, като подчерта, че ще работи за постигането на това решение.

Македонският вицепремиер, отговарящ за европейските въпроси Боян Маричич, каза днес, че посещението на Кирил Петков е добър знак и добър сигнал за начало на нов процес, тъй като и от двете страни на границата има нови правителства, на които трябва да се даде шанс и да ускорят усилията за решаване на нерешените въпроси.

Той заяви още, че практиката на ненамеса във вътрешните работи на съседните държави продължава.
Това е наше задължение по конституция, така че Северна Македония не казва къде и какво малцинство има в региона, това е вътрешен въпрос за всички страни от региона, включително България, а всяка група от хора, етническа общност или политическа партия или сдружение имат право да търсят правата си чрез Съвета на Европа, Европейския съд за правата на човека или Европейската конвенция за правата на човека, каза Маричич.

 

Коментари Напиши коментар

164

Анонимен

преди 4 месеца

как ни изиграха с шмекерлъци , всичко е целенасочено , няма да казват къде са малцинствата , платени от тях , 6 човека непрекъснато атакуват съда за регистрация от омо илинден и обжалват отказа в страсбург , нашите разузнавания спаха през годините, не можаха да направят същото в Македония , толкова техни ни минаха през университетите безплатно, 150 000 бъл паспорта , или тука се пишат българи а там македонци егати миш маш нацията

163

Анонимен

преди 4 месеца

този човек е с промит мозък , до седми клас е стоял тук , не научил и правописа след което е отраснал в канадското общество далече от България , в главата са му само хедж спекулативни фондове и тн , я прочетете някоя канадска преса , как го защитават и плюят костадин /и името му научили/ Канадците на над 2000 км да си гледат Канада

162

П.К. инк.

преди 4 месеца

-Няма нерешими въпроси... Разбира се. НО! КАТО СЕ СПАЗВАТ ВСИЧКИ КЛАУЗИ НА ДОГОВОРА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ, ПОДПИСАН ОТ ДВАМАТА ПРЕМИЕРИ ПРЕЗ ИСТОРИЧЕСКАТА 2017 година.