Снимка: БГНЕС
fallback

Започва изплащането на преизчислените пенсии и месечната добавка от 60 лева.

Размерът на пенсиите е в съответствие с влезлите в сила на 25 декември миналата година промени в пенсионното законодателство. Ще бъде изплатена и разликата между старите и новите размери на пенсиите за седемте дни от 25 до 31 декември 2021 година.

С промените минималната пенсия беше повишена от 300 на 370 лева, а максималната от 1440 на 1500 лева. 170 лева е социалната пенсия за старост.

Преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат направени днес.

Прилаганата в пенсионната формула тежест на годините осигурителен стаж е увеличена от 1,2% на 1,35% за всяка година осигурителен стаж без превръщане.

Директорът на дирекция „Пенсии“ в Националния осигурителен институт (НОИ) Любомира Язаджиева допълни:

„С извършеното преизчисляване на пенсиите от 25 декември пенсионерите, които получават минимален размер на съответния вид пенсия, са някъде около малко над 900 хиляди, което е около половината от действащите пенсионери. При запазване на текущите параметри на макрорамката средният размер на пенсиите от 537лв. приблизително през 2021 г. се очаква да тази година да се увеличи до 580 лв.“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Пенсионер

преди 2 години

До 13. Я пак. Какво пише в КСО? Кога се прави индексация, кога осъвременяване и кога преизчисление?

12

Пенсионер

преди 2 години

Рано сутринта парите ги видях, че са преведени. Към новата сума за януари са добавени 7/31 от увеличението на пенсиите заради седемте дни в края на декември.

11

Анонимен

преди 2 години

Преизчислени в НАРУШЕНИЕ на КСО, защото там не е записано, че ще се осъвременят по африканско, марсианско или швейцарско правило, а СПОРЕД ДЕЙСТВАЩИТЕ НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ! Сега да ги преизчислят съгласно КСО!

fallback