Снимка: БГНЕС

Блицконтрол в парламента на последното пленарно заседание за седмицата. Министър-председателят Кирил Петков и министрите от кабинета ще отговарят на актуални въпроси на депутати.

Редовният парламентарен контрол по план ще започне в 11:00 часа.

Според правилника на парламента, блицконтролът ще се провежда всеки първи петък на месеца. По време на редовния парламентарен контрол Кирил Петков ще даде повече подробности за цялостната политика, която ще води кабинетът по отношение на инвестициите.

Въпроси за открити наказателни процедури от Европейския съюз срещу България ще бъдат отправени към вицепремиера по климатичните политики и министър на околната среда Борислав Сандов и правосъдния министър Надежда Йорданова.

Бюджетната комисия в парламента днес ще обсъди законопроект за удължаване на бюджета за 2021 г. до края на март тази година. Тъй като страната ни влезе в новата година без утвърдена план-сметка, правителството предлага действието на миналогодишния бюджет да се удължи до края на март.

Заедно с това до този срок се запазват размери като минималния доход на служител в държавната администрация, който практически винаги съвпада и с минималната работна заплата. В момента тя е 650 лева.

Удължават се сроковете за действие на различни плащания от хазната, например - за допълнителните възнаграждения на медиците от първа линия, помощта за деца с увреждания и други разходи.

Според Закона за публичните финанси, ако няма приет бюджет за годината, до гласуването на такъв от парламента и обнародването му в „Държавен вестник“ държавата работи с 1/12 от съществуващия месечно.

Краят на март в момента съвпада и със срока на извънредната епидемична ситуация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase