fallback

Защо мълчаливо си затваряме очите за насилието, което ни залива всеки ден?

"Ние живеехме в един свят, който беше така построен, че богатството беше разпределено по начин, по който много хора се чувстваха излишни. Една огромна част от човечеството изведнъж, когато дойде Ковид-19, се затвори. Беше лишена от възможността да задоволява и най-елементарните си потребности. Този вирус изостри ситуацията. Винаги, когато се случи критична ситуация, изпъкват най-същностните черти на един човек", каза психологът Христо Монов в студиото на "Денят ON AIR".

Oще по темата
"Има семейства в България, които цяла година спестяват, за да идат на почивка в Гърция. И сега, когато и тази възможност им е отнета, те започват  да трупат в себе си желание за друг тип изява", допълни Монов.

Колегата му Младен Владимиров сподели, че има нужда от реформа за грижата за психичното ни здраве.

"Последната случка, която стана в "Лагера", показа нещо, което в психологията се нарича "Синдром на лошия самарянин" - всички ние, натоварени да се грижим за подрастващите, мълчаливо си затваряме очите. Виждаме "Макс и Мориц", които около нас извършват бели, но понеже не са в нашия двор - ние си казваме: "Аз не бия моята жена, нищо, че някой бие своята в друг апартамент", подчерта психологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него сме станали толерантни към насилието.

По думите на Монов домашно насилие в някои страни е нараснало в пъти.

"Ние се оказахме неспособни за оня свят, в който живеехме - много контакти, динамика, кариера, пари. Има нужда от промяна в законодателството. И не с ожесточаване на наказанията, а със създаване на такива условия, в които тези, които са жертва, да имат къде да потърсят подкрепа. В последните 2 години имам 8 случая на мъже, които са жертва на домашно насилие", подчерта Монов.

Вижте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Мамул

преди 2 години

Да бяхме си останали по добре под османско робство.Защото ние така на самотек не можем да я караме така.

22

анонимен

преди 2 години

Напълно съгласен, че сега е по-малко насилието. А да не говорим за по-стари времена, когато животът не е имал никаква цена, кой когото може, мъжете са се трепели, жените да не казвам какво, ни правосъдие, ни нищо, освен отмъщение. Но сега лиготия до шия. Проблемът е като този - колко по-дълго живеели преди, да, ама не. Дядо му изкарал до 90 и това е критерият му.....

21

Анонимен

преди 2 години

Баси безкрайните глупости! Направо е потресаващо какви неща ръсят хората по телевизиите! Че чак са ги и цитирали! Насилието в момента е едно от най-ниските изобщо, откакто съществува население на тази територия. Този другар осъзнава ли какъв е бил живота преди около 70-80 години?!? Масово са били прости, необразовани и бандюги, хайдуци.

fallback