fallback

Отношенията със Северна Македония ще бъдат тема на Консултативен съвет при президента Румен Радев, който ще бъде свикан през януари.

"Целта му е да може политическият елит да се произнесе по тази тема. Той беше направил преди време среща с ДАНС и им постави проблема с потъпканите права на българите в РСМ. Тогава в Скопие приеха инициативата като намеса във вътрешните им дела. А проблемът се поставя от самите граждани, които са с българско самосъзнание", подчерта доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека към БАН в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че 7 организации в РСМ се обединиха с апел до българския президент.

"Основната идея е българите от Северна Македония да бъдат признати за народ, защото там няма малцинства. Македонците са признали албанците, сърбите, турците, ромите, румънците. А българите ги няма. Няма логика. Заев реално не отрича, че съществуват българи. Но ще ги признаят, когато РСМ стане член на ЕС. Заев е търговец, но търговец на дребно", заяви доц. Ташев.

След днешната среща на министър-председателя Кирил Петков с гръцкия премиер той видя напредък в позицията на южната ни съседка по темата с присъединяването на РСМ към ЕС.

"Само преди 2 месеца на срещата в Словения Мицотакис отправи директни критики, че позицията на България не е правилна и РСМ трябва да започне преговори. След днешната среща той подчерта, че това трябва да стане при спазване на договорите за приятелство, които са подписани", подчерта доц. Спас Ташев пред Bulgaria ON AIR.

И определи промяната в позицията като "голям скок". Експертът заяви, че има информация за дадени над 30 млн. евро през последните 2 месеца от страна на РСМ за антибългарска кампания в Европа. Той е убеден, че ще има натиск върху региона, но върху Скопие, за да се реформира.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

¶¶¶

преди 2 години

Затваряне на Българското консулство в Мънкидония и премахване на тяхнототук. Никакви визи и така нататък. Никакво преминаване на границата с Мънкидония. Тоталено Игнориране. TOTAL IGNORE

39

Диана

преди 2 години

Никога нищо у нас няма да има истински напредък с такива "политици" като БСП и СИЕ! Това е все едно да искаш монтьор да ти приготви френски гозби - ще ги приготви натананци...

38

нн

преди 2 години

След 1945 год. сърбите са разказали играта на българите в Македония, успели са почти да ги ликвидират и са промили мозъците на македонците. Колко българи са останали в Македония? България е спала и мълчала. Сега се чудим какво стана, защо в Македония не искат и да чуят за нас. Сега е момента България да удари по масата и докато македонците не се вразумеят и признаят историческата истина за българите, никакъв ЕС.

fallback