Снимка: БГНЕС
fallback

Има празнота в законодателството, която дава бонус на водачи, употребили алкохол. Това е сложен житейски казус. Това коментира адв. Явор Нотев пред БТА във връзка със случая на кмета на Ахелой, който отказа алкохолен тест при полицейска проверка и предпочете да заплати предвидената за нарушението глоба.

Oще по темата
Ако искаме превенция, трябва да променим закона така, че да се гарантира вземането на биологичен материал или ако запазим сегашния смисъл, то да се завиши глобата до толкова висока и немислима стойност, че водачът да се съгласи сам да даде проба, посочи Нотев.

Според него има несъответствие в закона, защото няма как да се разбере без проба с каква концентрация на алкохол в кръвта е човек, употребил алкохол.

Ясно е, че при сега действащия закон, ако водачът откаже да даде проба и се съгласи да плати максималната глоба и остане без книжка, то той няма да отиде на съд. Ако обаче хипотетично се подходи по друг начин - все пак се стигне до съдебен процес за всеки, който откаже да даде проба, но се установи по-ниска концентрация на алкохола в кръвта му, то тогава този водач ще понесе по-лека глоба от максималната, каза Нотев.

Обратното законово решение, отново като хипотеза, е да се взема задължително биологична проба - кръв или урина. Но това е непозната процедура.

Принудата е неприемлива, смята юристът. Според него ако има такава възможност, то това ще се отрази на всички водачи. И това ще касае абсолютно всички, които са спрени при съмнение, че карат след употреба на алкохол, посочи Нотев.

По-рано днес в свое тълкувателно решение Върховният административен съд записа, че водач, който откаже да му бъде извършена проверка по Закона за движение по пътищата за наличие на алкохол и/или наркотици в кръвта извършва две самостоятелни административни нарушения. В този случай е приложим законът за административните нарушения и наказания.

Съгласно разпоредбите водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол в кръвта и/или с тест за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози или не изпълни предписанието за изследване с доказателствен анализатор или за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му, и/или химико-токсикологично лабораторно изследване за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози, се наказва с отнемане на шофьорската книжка за срок от 2 г. и глоба 2000 лв.

Според ЗАНН, когато с едно деяние са извършени няколко административни нарушения или едно и също лице е извършило няколко отделни нарушения, наложените наказания се изтърпяват поотделно за всяко едно от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

4epa

преди 2 години

ИМА НАРО4НИ ПРОВЕРКИ СРЕЩУ КМЕТОВЕ НА ГЕРБ- ПАТЕНТ НА ПРАШКОВ !!!!!!!!!

14

4epa

преди 2 години

ПОЛИЦАИТЕ КАРАТ ПИЛИ И БЕЗ ЗАСТРАХОВКИ ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ !!!!!!!!!!!!

13

Анонимен

преди 2 години

Начи когато почна К-р-вид истерията 5 бона глоба за влизане в парка (по къф закон ииибъ ли го), а за пияяян-залян потенциален убиец само 2К.Ах да, първото било много по-опасно за здравето на околните.

fallback