Снимка: БГНЕС
fallback

Провокациите постоянно присъстват под една или друга форма във водената от РСМ външна политика към България. Това каза пред БНР проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси на България и Северна Македония. Той коментира дали България трябва да се откаже от възраженията си срещу началото на присъединителни преговори на ЕС с Република Северна Македония.

"Постоянният мотив, че България заплашвала идентичността на РСМ и нацията там, е една провокация и не отговоря на истината. А това е ключовата тема в начина, по който там в Скопие се обяснява в Европа неразбирателстото с България", каза още проф. Димитров.

Според него и петата последна среща за тази година на Съвместната комисия между двете държави е с нулев резултат.

"Нашите колеги всъщност не искат да признаят, че имаме обща история. Определието, което е залегнало в Договора за приятелство и добросъседство.

И тъй като те не разполагат с абсолютно никакви научни доказателства и аргументи, че през Средновековието съществува македонски народ, че държавата на цар Самуил е македонска, това което се пише в техните учебници, те правят всичко възможно да твърдят, че по неназовани източници и тези, нямало народи през Средновековието, това бил остарял подход, всичко било аморфно, нямало български народ, името българи било само политоним, а не етноним, тоест те реално отричат съществуването на български народ", посочи специалистът.

По думите му това са крайно несериозни опити, които само имитират научна дискусия и създават допълнително напрежение.

"Но аз не искам работата на тази Комисия да се превръща в център на междудържавните отношения", заяви още проф. Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

66

какво се чудим

преди 2 години

До АнонименАко вместо българи бахме гърци щяхме да искаме да си сменят името на Югозападна българия и щяха да го направят .но понеже сме меки марии ще им сърбаме попарата. и ще гледаме и имигаме на парцали като ни крадат историята и ни рнаричат фашисти и татари

65

Анонимен

преди 2 години

Сега ще се разбере колко ни струват политиците . Ако са ефтини и зависими от брюкселски господари ... твърде бързо ще ни омекнат исканията към РСМ ..... Дръжте се , ей ! Такива провокации имаше и срещу Гърция, когато макетата спореха за името ... Ама гърчолята не се огънаха .Показаха им къде зимуват античките раци. Вижда се че сега е наш ред. И този път войната е за историята ни. Политиците ни трябва да са непреклонни. НЕ СИ ДАВАМЕ ИСТОРИЯТА . ДОБРА ИЛИ ЛОША - ТЯ СИ Е НАША.

64

  генезиса

преди 2 години

много е важно да се разбере откъде произлиза нещо за да се обясни действията му, македония е създадена с декрет на сталин, подържан от тито и димитров, с цел дестабилизация на балканите, сега това се използва с пълна сила от путин, жалко за европейските политици че не го разбират за американсите не говоря те разбират много малко неща от международните отношения

fallback