Снимка: БГНЕС

Провокациите постоянно присъстват под една или друга форма във водената от РСМ външна политика към България. Това каза пред БНР проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси на България и Северна Македония. Той коментира дали България трябва да се откаже от възраженията си срещу началото на присъединителни преговори на ЕС с Република Северна Македония.

"Постоянният мотив, че България заплашвала идентичността на РСМ и нацията там, е една провокация и не отговоря на истината. А това е ключовата тема в начина, по който там в Скопие се обяснява в Европа неразбирателстото с България", каза още проф. Димитров.

Според него и петата последна среща за тази година на Съвместната комисия между двете държави е с нулев резултат.

"Нашите колеги всъщност не искат да признаят, че имаме обща история. Определието, което е залегнало в Договора за приятелство и добросъседство.

И тъй като те не разполагат с абсолютно никакви научни доказателства и аргументи, че през Средновековието съществува македонски народ, че държавата на цар Самуил е македонска, това което се пише в техните учебници, те правят всичко възможно да твърдят, че по неназовани източници и тези, нямало народи през Средновековието, това бил остарял подход, всичко било аморфно, нямало български народ, името българи било само политоним, а не етноним, тоест те реално отричат съществуването на български народ", посочи специалистът.

По думите му това са крайно несериозни опити, които само имитират научна дискусия и създават допълнително напрежение.

"Но аз не искам работата на тази Комисия да се превръща в център на междудържавните отношения", заяви още проф. Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase