Снимка: БГНЕС

Лихвите по жилищните кредити през октомври намаляват до нова рекордна стойност от 2,67%, обявиха от БНБ. Като добавим всички такси и комисионни на банките годишният процент на разходите (ГПР) по жилищните заеми става средно 2,94%.

Хората взимат все повече ипотечни кредити. През октомври домакинствата са взели заеми за покупка на къщи и апартаменти в размер на 466,9 млн. лв., показват данните на БНБ. Това е с 31,4% повече спрямо същия месец на миналата година. А спрямо предходния месец ръстът на жилищното кредитиране е с 8,4%. Това показва нарастващият интерес на хората към покупка на имоти. Причините за това са както желанието им да живеят в по-хубав дом, така и да защитя парите си от високата инфлация.

Годишният процент на разходите по потребителските заеми за домакинствата е средно 8,72%. През октомври отпуснатите от банките потребителски кредити са в размер на 574,1 млн. лв. Това е увеличение с 18,9% на годишна база и с над 10% спрямо предходния месец, пише "Труд".

Оказва се, че с повишаването на инфлацията нарастват хората, които предпочитат да имат заеми, отколкото да държат пари в банките при нулеви или дори отрицателни лихви. Докато при кредитите има съществен ръст, спестените пари в трезорите намаляват. През октомври левовите депозити на гражданите са нараснали със 117,3 млн. лв. Но това е с над 65% по-малко от спестените пари през октомври миналата година, когато депозитите са нараснали с 342 млн. лв. Евровите влогове на домакинствата през октомври са се увеличили със 123,8 млн. лв., но това е с близо 52% по-малко от вкараните в банките пари година по-рано.

Същата е и ситуацията при влоговете на фирмите. През октомври левовите депозити на бизнеса са нараснали с 86 млн. лв., а тези в евро - с 93 млн. лв. Но това е съответно с 54% и 22% по-малко от същия месец на миналата година.

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 1 седмица

Балонджията се е развихрил. Сега пък плаши с война. И чака цените катастрофално да паднат, та той да си купи 4-стаен на цена 10 хилки при заплати 2-3 хиляди лева.

37

само питам

преди 1 седмица

Мога ли да купя няколко от фалшивите жилища които продавате срещу фалшиви пари?

36

запознат

преди 1 седмица

Няма как да купя каквото и да е в БГ! Като се има впредвид качеството и инфраструктурата - просто трагедия! Само си предстваете какво ще стане с тока когато ви въведат ел автомобилите. Едно зареждане е 200 киловата за 1 час. Колко ток ще трябва за 2000 автомобила, ами за 2 000 000? За жилищните квартали в София ток няма да има за да има за електоромобилите.