Снимка: БГНЕС

С повече контрол да се даде достъп на българския производител до пазарите без прекупвачи. Да създадем кооперативи, които на базата на публично-частното партньорство да дадат достъп до пазар и на малките производители. Поземлените отношения трябва да се преразгледат, смятат от "Продължаваме промяната".

Облекчаване на административното бреме, изкореняване на корупцията и изграждане на прозрачност в структурите чрез изграждане на информационните системи са част от мерките, на които от формацията залагат в политиката за земеделие. Според Кирил Петков, който водеше коалиционните преговори за сектора днес, участващите в тях имат много обща работа, но той е оптимист за постигане на съгласие по основните политики.

За управление на водните ресурси чрез изграждане на магистрални тръбопроводи за поливните системи, които преди години са били извадени от земята, настояват от партията. Твърде дългите административни процедури за достигане до водоползване е друг голям проблем. Мярка с незабавен приоритет в тази връзка е Министерството на земеделието, храните и горите да бъде незабавно оптимизирано, смятат от ПП.

Имаме нужда от незабавно приоритизиране на инвестициите в образование - в хора и в база, посочиха още експертите. За целта те ще "сложат на масата" на експертните разговори въпроса какво да се направи от детската градина до университетите и БАН, за да станат търсени аграрните специалности. В момента от 26 специализирани училища 13 вече са затворени, припомниха от ПП.

Насърчаването на инвестициите също е основен приоритет на ПП - в сортово разнообразие, нови породи и други. Фондът за иновации да се ангажира повече с финансиране в иновативни хранителни продукти или цикли, предлагат експертите.

Управлението на горите е екологична кауза на цялото общество, посочи Александър Дунчев от ПП. От партията предлагат секторът "гори" да излезе от шапката на земеделското министерство, като специална и отделна структура. Горите са пет процента от Брутния вътрешен продукт на страната и по отношение на политиките там имаме пълно съгласие с ПП", вметнаха от БСП по време на дискусията.

Проф. Христо Даскалов от ПП обърна внимание на проблемите с Българската агенция по безопасност на храните, която от 10 години и осем месеца, откакто е създадена, е произвела множество скандали. С над 160 млн. обаче бюджет при създаването си в последните години, той е намалял до 60-70 млн. лева, посочи проф. Даскалов.
 

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 1 месец

Субидийте са корупцията в земеделието, животновъдството и т.н. Да се спрат . Аз неискам от мойте данаци да дават даром пари на измислени земеделци да си смяняват колите всяка година. това трябва да е бизнес както всеки друг а не богоизбран

21

Анонимен

преди 1 месец

Ха, сега някой да ми каже къде е пазарът. Домати 3 лв на едната сергия, 3 лв на втората, и 3 лв на третата. Сорт и всичко друго еднакво...Уж, пазар, а всички сергии на една фирма. Това как ще оправим от утре, господа, защото това за поливни магистрали ще станееее....някога.

20

антикооператор

преди 1 месец

Бля, бля,бля...Особенно за изкореняването на корупцията.Ленинските дни няма ли да върнете? Бригади на ДКМС?