Снимка: БГНЕС
fallback
"Средно с 10-15 на сто са се увеличили цените на млякото и млечните продукти като сирене, масло и кашкавал през последната година", обясни Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопреработвателите пред БНР.
 
Последните данни за октомври на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство показват, че цените на кашкавала и маслото у нас са почти двойно по-високи от средното ниво в ЕС.
 
Според Михайлов цените на крайните продукти се вдигат заради нарасналите разходи на производителите. "Нещата в последните 4-5 месеца рязко ескалираха след скока на енергийните носители", обясни Михайлов. Цената и на всички материали, свързани с производството - опаковки, суровини, сурово мляко, също се е повишила.
Oще по темата
 
Той изтъкна и това, че производителите са притиснати от големите търговски вериги. 
 
"Ако някое средно или голямо предприятие не работи с поне една от търговските вериги, то не може да се развива, то угасва.Те са окупирали пазара, не можеш да стигнеш до пазара, ако не работиш с тях", обяснява Михайлов. 
 
Според него без помощ от държавата производителите са изправени пред сигурен фалит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

До "Гледах деба

преди 2 години

До Анонимен В статията става въпрос за цената на сиренето, а ти като си се запънал: чекмедже, та чекмедже! Предколедно на портмонето и хладиилника ти ще им е =продължително променливо= и много =РАДостно. Честито!

35

Споко!

преди 2 години

Радев и неговата ПП ще ни оправят!

34

НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙ...

преди 2 години

..УМИРАЙ ТРУДНО И БАВНО ......!

fallback