Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Ако бъде одобрено предложението на КНСБ минималната заплата да се повиши до 764 лева от 1 януари 2022 година, България ще изпълни референтната стойност, която трябва да се ползва от държавите в ЕС за оценка на адекватността на минималната работна заплата в страната. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на онлайн пресконференция, посветена на Директивата за справедливи и адекватни минимални работни заплати и какво отражение ще има тя върху страната ни, предаде БТА.

Oще по темата

Референтната стойност за оценка на адекватността на минималното възнаграждение е съотношение на минималната работна заплата към средната работна залата от 50 на сто и 60 на сто от медианната работна заплата. Очакванията са директивата да бъде приета през второто полугодие на следващата година, към момента тя има подкрепата на почти всички основни политически сили.

Към днешна дата съотношението на минималната заплата към средната е 42.8 на сто. За да стане 50 процента от средната, минималното възнаграждение трябва да е около 760 лева, посочи Пламен Димитров. Той припомни, че у нас две трети от българите получават доходи, равни на средната работна заплата и по-малко от нея, а само една трета, равни на средната и повече от нея. В началото на годината обикновено съотношението на минималната към средната е по-високо, достигало е най-много до 45 на сто, в края на годината става по-ниско, тъй като средната расте. Обикновено се движи към 42-43 процента.

Минималната работна заплата в България през 2021 г. е 332 евро, което е най-ниската стойност в ЕС. За сравнение, минималната работна заплата в Нидерландия е 1684 евро, във Франция 1554 евро, в Германия 1614 евро и т.н. Дори в Хърватия, която се присъедини доста след България в ЕС, МРЗ е повече - 562 евро, сочат данни на КНСБ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

12121212

преди 2 години

А кога синдикатите ще помислят за някаква защита и на другите заплати, а не само на минималната, защото трудът на квалифицираните работници и служители все повече се обезценява? Или отново мислят единствено за собствените си топли кресла и как да се завъртят послушно около тези, които са на власт?

37

Пешо

преди 2 години

764 но в евро, всичко друго е подигравка, работя във френска компания с филиал в България, като компанията печели милиони на месец, но работниците сме на 800лв осигурителен и не, че компанията не може да ни плаща повече, а просто се възползва от ниско платената ръка в България, колегите ни във Франция работят същата работа, но запкащането им е от 1600 евро и нагоре, затова ако държавата ни наложи 1000+ минимална заплата, такива алчни работодатели ще бъдат принудени да плащат по реални заплати.

36

Анонимен

преди 2 години

370 евро, толкова струва един хубав обяд в хубав ресторант в Европа, а тука искат цял месец да им работиш. Жалка държава.

fallback