Снимка: БГНЕС

Кампанията за бране на кюстендилските череши започва от днес. Освен проблемът с недостатъчното работна ръка, охраната на черешовите масиви също е предизвикателство за производителите в района.

Служители на МВР - жандармерия и полиция и тази година ще охраняват чершовата реколта.

Един от производителите на череши, Димитър Домозетов от село Пиперков чифли разказва пред БНТ, че е очаквал около 35 човека от Гоце Делчев и Благоевград, но никой не е дошъл.

"Отивам сега да търся други, с които съм говорил пак, за да мога да започна кампанията. А днес официално стартира кампанията за прибирането на черешовата реколта в Кюстендилския регион. Работниците взимат на килограм, плаща им се веднага така е организирано, товари се на буса и заминава."

Кметът на Кюстендил, Огнян Атнасов, също изрази притеснението си затова кой ще пази черешовите масиви.

"През 2009 г. имаше един особено тежък инцидент, при който загина пазач на черешова градина, беше убит. Поради тази причина от тогава всяка година се прави организация съвместно между органите на МВР и общината”, допълни градоначалникът. Той поясни, че се определят контролни точки и КПП-та с цел черешоберът да премине изключително спокойно.

Стопаните тази година предоставят възможността хората сами да дойдат да си наберат череши от градините и да си заплатят набраното количество - нещо, което е изключително подходящо, както за семейства през уикенда, така и за ученици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase