"Голяма част от хората, които са станали собственици и са придобили сградите – паметници на културата, предпочитат да ги оставят на саморазруха, за да не се грижат за тях и да се стигне до тяхното унищожаване. Примерът е кристално ясен - това, което се случи в Пловдив, това, което се случва тук за втори път. Става ясно, че това е една отчетлива и трайна тенденция", заяви пред Bulgaria ON AIR доц. Георги Вълчев.

Tой коментира темата с пожара на сградата на бившето кино „Възраждане“ в София. За случая е задържан бездомник. 

Полицията все още изяснява дали става дума за умишлен палеж. Емблематичната сграда е паметник на културата и собственикът ѝ няма право да я разрушава или преустройва.

Тя е построена в началото на миналия век. 40 години след построяването е обхваната от пламъци в продължение на два часа, а причината за пожара така и не е установена. Вярна на имената си след пожара, сградата възкръсва за нов живот. Била е кино, профсъюзен дом, дискотека и в последно време - дом на бездомни.

Именно един от обитателите ѝ е задържан след поредния пожар. Собственикът ѝ ще трябва да плати 200 хиляди лева глоба. По закон той няма право да разрушава сградата-паметник на културата, но според експертите тя вече е обречена на разруха.

Още по темата
Същата сграда вече горя през 2017, през 2016 г. в Пловдив пак клошари изгориха Тютюневите складове, през 2018 г. пък бяха подпалени бившите Царски конюшни в София - свидетелства на културното ни наследство, но и на националната ни памет.

"Ако ние не променим нагласите на в обществото, действително всеки друг тип интереси ще надделяват в бъдеще, а това ни лишава от памет, това ни лишава от идеята къде живеем, кои са били преди нас, в каква посока да вървим. А всички цивилизовани народи са превърнали това в един от основните си приоритети", подчерта доц. Вълчев.

Министърът на културата вече обяви, че сградата трябва да се отнеме от собственика ѝ, но докато институциите продължават да спорят, бездомници продължават да са обвинявани, че рушат културното ни наследство.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase