Снимка: БГНЕС
fallback

86 процента от ромите в България не съобщават за случаи на дискриминация, а 72 процента не знаят дали има закон, забраняващ дискриминацията. Това се посочва в доклада "Дискриминация срещу ромите в Хърватия и България", изработен от Център "Амалипе", Информационно-правния център в Хърватия и Minority Rights Group Europe /MRGE/, съобщиха от "Амалипе".

Докладът е изготвен в периода март - юни 2021 г. и обобщава и анализира проучване, проведено в двете държави. Изследването се реализира в рамките на проект ERELA /Равенство за ромите чрез разширен достъп до правна помощ/, финансиран от Програмата за права, равенство и гражданство на Европейския съюз. От България са анкетирани 65 участници.

Според "Амелипе", въпреки наложеното в общественото пространство мнение за това колко запознати са ромите с правата, как определени организации се възползват от това, резултатите от проведеното в България проучване показват, че 84 процента от участниците не знаят за нито една организация, предлагаща подкрепа или съвет на хора, претърпели дискриминация, а 86 процента дори и не съобщават за дискриминация, когато се сблъскат с нея. Освен основните области с най-честа дискриминация - образование, жилищни условия, заетост и здравеопазване, докладът отчита повишаване на антициганизма и речта на омразата.

Ромите се чувстват най-дискриминирани по отношение на училище, работа, здравеопазване и места за живеене. На първо място се отчита сегрегация на ромите в училищната среда, а образователният статус на ромите е значително по-нисък. Все пак се забелязва повишаване на процента завършили средно и висше образование младежи от ромската общност, отчитат от "Амалипе".

Ромите в България не се чувстват равностойни и по отношение на достъпа до работни места. Дискриминацията на работното място се проявява на различни нива в България - преди наемане на работа, при адресиране на обявата до определени групи и по време на трудово правоотношение, отбелязват от организацията.

Друг аспект, в който се отчита сегрегация на ромската общност у нас, е свързан с лоша инфраструктура и транспорт, липса на регулация и законови разрешения за изграждане на прилични жилища и др.

Докладът е бил представен на дискусия с участието на Дан Дохи, ръководител на екипа, отговарящ за ромските политики в ГД "Правосъдие и потребители" към Европейската комисия, Ева Жечева от екипа на oмбудсмана на Република България, Елка Божова от Комисията за защита от дискриминацията, представители на граждански организации, медиатори, адвокати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

100

Ром с наденица.

преди 2 години

"Друг аспект, в който се отчита сегрегация на ромската общност у нас, е свързан с лоша инфраструктура и транспорт, липса на регулация и законови разрешения" Това изречение се опитайте да го обясните на някоя неграмотна *** в гетото, говореща 10 думи български. И се питайте да й обясните, че това е нейно мнение и тя го е казала. А после се чудете защо никой никъде не я искал за работа при положение, че тя името си не може да напише. Но пък във възпроизводствотого преизпълнява плана.

99

обява

преди 2 години

Търся роми за нощни пазачи на склад.

98

хаха

преди 2 години

Те щото ромите са се засилили да учат и да работят.

fallback