Снимка: БГНЕС

Министерският съвет проведе извънредно заседание, на което одобри изменения в програмата за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия, приета от правителството на 26 октомври 2021 г.

Промените имат за цел да улеснят прилагането на програмата и ефективната защита на всички небитови потребители на електроенергия от свободния пазар заради високите цени на електрическата енергия, се казва в съобщение на МС.

Измененията дават възможност на министъра на енергетиката да определя в типовия договор, сключен с доставчиците, различни дати за предоставяне на заявления за получаване на необходимата информация от фонд "Сигурност на електроенергийната система" и за възстановяване на получената компенсация от страна на доставчиците към небитовите крайни клиенти.

Промяната се налага поради факта, че различните доставчици имат различни условия и срокове за предоставяне на фактурите на своите клиенти.

Промените в програмата за компенсиране предвиждат също възможност фактури, по които се дължи компенсация, но са издадени преди подписване на договора между МЕ и съответния доставчик, да бъдат включени в компенсирането. За тях доставчикът ще е задължен да уведоми клиента за полагащата му се компенсация, която ще бъде предоставена чрез намаляване на следващи плащания от клиента.  

На правителственото заседание е бил одобрен и проектът на типов договор във връзка с изпълнението на програмата за компенсиране на бизнеса заради растящите цени на електроенергията. Със същото решение Министерският съвет възлага на министъра на енергетиката да сключи такива договори с търговците на електрическа енергия, доставчиците от последна инстанция, производителите, които продават директно на крайни небитови клиенти и оператора на организирания борсов пазар на електроенергия.

Плащанията по договорите ще се извършват след получаване на положително становище от Европейската комисия, е регламентирано в решението на Министерския съвет.

Сключването на договорите се налага, за да бъде практически изпълнена приетата от правителството програма за компенсиране на бизнеса, която предвижда всички небитови крайни потребители да получат компенсация в размер на 110 лв. за всеки мегаватчас използвана електроенергия.

Предвижда се тази мярка да действа в период от два месеца – октомври и ноември, като първите компенсации ще бъдат получени от потребителите заедно с октомврийските им сметки за електроенергия, които са дължими през месец ноември.

Коментари Напиши коментар

28

АМАН ОТ БАНДИТИ

преди 7 месеца

ALO KWO STAVA BRE...Спекуланти вдигат цените на тока с цел Ограбване на милиарди от БЪлгарите вкл от бизнеса.Подставени на власт в София им помагат като ОГРАБВАТ НАРОДА ПРЕЗ БЮДЖЕТА С ЦЕЛ МИЛИАРДИ ПЕЧЛБИ ЗА СПЕКУЛАНТИТЕ.АРЕСТИ ЗА СПЕКУЛАНТИ И ЗА ВИНОВНИ ЛИЦА ВКЛ СЛУЖИТЕЛИ ИЗдържани с ограбвани милиарди от народа през бюджета

27

анонимен

преди 7 месеца

Този МС си отива и сега може да обещае всичко!

26

Срам

преди 7 месеца

Нека бизнеса да гласува за - радев и боко в цял свят се даваха помощи за обикновенните хора пострадали от пандемията , само в бьлгария се взима от обикновения човек за да се дава на - олигарсите