Снимка: БГНЕС

11 887 катастрофи с участие на чуждестранни граждани са станали на територията на България за последните 5 години, сочат данни на Института за пътна безопасност. Данните са за периода 2017-2021 година.

Това прави средно по 2971 ПТП-та на година с участието на чужденци. Загиналите и ранените от ПТП са общо 1515 души, което прави средно на година 378 души и сочи, че 12% от всички катастрофи с чуждестранни граждани у нас са със загинали или ранени.

Данните за всички ПТП с участие на българските граждани показват, че средно 3% от всички катастрофи завършват с ранен или загинал. Данните показват, че рискът да загине или да бъде ранен при ПТП чужденец, е четири пъти по-голям, отколкото български гражданин.

През последните 5 години при катастрофиралите чужденци у нас най-много са румънците. 269 жители на северната ни съседка са пострадали в пътни инциденти у нас, като загиналите са 19 румънски граждани.

215 турски граждани пък са били ранени при претърпяна катастрофа у нас, като загиналите са 22 души. Следват руснаците, като 112 жители на Руската федерация са пострадали на пътя у нас, а 10 са загинали за последните 5 години.

Според експертите на Института за пътна безопасност рискът да загине чуждестранен гражданин е много по-голям, защото организацията на движението е неправилна, на много места пътните условия не отговарят на минималните стандарти за безопасност, а скоростният режим по-магистралите в България е най-висок спрямо всички страни в ЕС, с изключение на Германия.

„Когато водач на МПС, чужд гражданин, попадне в пътнотранспортна среда, в която са налице множество дефицити на пътна безопасност, нехарактерни за останалите транспортни системи в ЕС, той допуска множество грешки, които водят и до по-големия пътнотранспортен травматизъм“, се чете в доклада на ИПБ.

От там уточняват, че за периода 2017-2021 година загиналите при ПТП  чужденци са 112 души, а ранените са 1403 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase