Снимка: БГНЕС

Обувки, внос от Турция или Китай, се декларират пред Агенция „Митници” на цена от 15 ст. за чифт. И върху тази цена вносителите плащат ДДС. След това в магазините същите обувки струват по 100-120 лв., но често търговците не плащат ДДС върху разликата от 15 ст. до 100 лв.

Затова Националната агенция за приходи стартира масови проверки на вноса на стоки от Турция и Китай на занижени цени.

НАП започва масов контрол за стоки, облагани с ДДС при внос, обявиха от приходната агенция. Целта е стоката да бъде проследена от камиона на вносителя до рафтовете в магазина, за да бъде платен дължимият ДДС, пише "Труд".

Стоки от държави извън ЕС влизат в страната най-често под два режима - внос, както и транзитно преминаване за друга страна от ЕС. Във втория случай ДДС не се дължи в България, а където е крайната дестинация. При директния внос някои търговци плащат ДДС върху занижени цени при влизането на стоката в страната.

След това стоката се префактурира през няколко търговеца, като някой от тях е бушон, който трупа големи задължения към хазната но не ги плаща. При транзита пък някои търговци продават стоката в страната без ДДС, вместо да я изнесат към друга държава от ЕС. Затова от НАП стартират масовите проверки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase