Снимка: ВМА

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха нова чернодробна трансплантация, която е пета за 2021 година. Реципиентът е 26-годишна жена с първичен склерозиращ холангит в крайна фаза, а донорът – жена на 24 години, с мозъчен кръвоизлив.

Пациентката се намираше на първо място в нашата листа на чакащи. Веднага след като получихме съобщение за донорската ситуация в Пловдив, беше създадена необходимата организация, коментира проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Експлантацията на органите бе осъществена във ВМА от екипи на лечебното заведение и на болница "Лозенец".

Направихме т.нар. сплит трансплантация и с един донор спасихме два човешки живота, заяви проф. Владов и поясни, че способността на черния дроб да се самовъзстановява позволява на специалистите да го разделят на две части и по този начин да бъдат трансплантирани двама реципиенти. В конкретния случай – млада жена във ВМА и бебе в болница „Лозенец”.

Шестчасовата трансплантация е извършена на 26 октомври. В момента пациентката се намира в добро състояние, тя е контактна и адекватна, екстубирана, добави още проф. Владов.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

От ВМА изказват благодарност и на УМБАЛ "Свети Георги"-Пловдив за създадената организация и на болница "Лозенец" за доброто взаимодействие при експлантацията на органите.
 

Коментари Напиши коментар

5

АНОНИМЕН

преди 6 месеца

Поклон пред специалистите доктори! Да са живи и здрави и да имат повече база и възможности за лекуване на българският народ!

4

Анонимен

преди 6 месеца

Жена на 24 години с мозъчен кръвоизлив... мрем си със и без ковида. От всичко....

3

Анонимен

преди 6 месеца

Вижте само какви медицински постижения има ,при това в България,сне вярва на една рутинна ваксина.